stránky

14. 9. 2015

Hobit | J. R. R. Tolkien

Ahojte :) dúfam, že ste do nového školského roka vykročili správnou nohou. Teraz vás vítam pri najnovšej recenzii, recenzii na knihu Hobit od VEĽspisovateľa, pána Tolkiena.
Aj keď sa Hobit dejovo odohráva pred sériou Pán prsteňov, čítala som v opačnom poradí.
Na začiatok by som chcela podotknúť, že hodnotím knihu, a nie filmy, ktoré sú o niečom inom.


Anotácia:
Hobit Bilbo Bublík má pohodlný život, nie je ctižiadostivý a len zriedka cestuje ďalej ako na druhý koniec Vreckán. Raz sa však pred jeho dverami objaví čarodejník Gandalf s trinástimi trpaslíkmi a zoberú ho na cestu „tam a zase späť“. Chcú získať poklad veľkolepého Smauga, veľkého a veľmi nebezpečného draka...

Názov: Hobit (prosím vás, po slovensky s jedným B!)
Pôvodný názov: The Hobbit or There and Back Again
Autor: J. R. R. Tolkien
Séria: -
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 232
Vydavateľstvo: Slovart (2012)
Filmové spracovanie: pri Hobitovi nielenže máme filmové spracovanie, ale filmové spracovanie má tri časti. Hodne toho pomenili, ale stojí za pozretie. Som veľký fanúšik Stredozeme (to vám už asi došlo) či už v knižnej podobe, alebo na filmovom plátne.


Tých obálok je strašne veľa druhov...na obrázku je tá, ktorá je podľa môjho vkusu najkrajšia.
Tak, kde začať? Ak by som mala posúdzovať podľa anotácie, asi by sa mi do Hobita veľmi nechcelo. Siahla som po ňom z jednoduchého dôvodu, a síce, Pán prsteňov sa v mojom rebríčku TOP kníh usadil veľmi vysoko, aktuálne patrí Tolkien medzi mojich najobľúbenejších spisovateľov a určite tam pobudne dlhú dobu.
Hobit si zaslúži najvyššie možné hodnotenie už len kvôli faktu, že ovplyvnil fantasy literatúru a teda bez Hobita by žáner fantasy neoslovil také veľké masy ľudí. O Tolkienovi sme sa dokonca učili.

Hobit je vo všeobecnosti považovaný za knihu pre deti, čo nie je tak celkom správne. Deti by totiž mohol nudiť. Aj veľa tínedžerov sa na neho sťažujú, kvôli rozsiahlym umeleckým opisom ho majú v zuboch. Ach, tá dnešná generácia!
Ako je možné, že Tolkienove knižky bavia ľudí po celom svete ešte dnes??

Vytvoril vlastnú, do detailov prepracovanú ríšu, vlastný jazyk, vdýchol život už nepoužívaným runám... Jeho knihy zdobia nákresy, mapy, básne...taký talent sa nenájde len tak.

Dosť zbožného obkecávania, pohnime sa ďalej.

Nebolo by fajn "len tak náhodne" stretnúť starého (ale múdreho, tým myslím poklonu :D) čarodejníka, ktorý by vám navrhol vydať sa na dobrodružnú výpravu? Nebolo by dobré, keby k vám vtrhlo trinásť trpaslíkov, (ktorých mená som si nevedela zapamätať všetky, ale na konci som ich vedela) rozhodnutých zobrať vás na "cestu tam a späť"?
A Bilbo toho zažil veľa. Od pokecu s drakom, cez Bitku piatich armád až po hádanky v tme.
-▬-▬-▬-▬-▬-
Hobita Bilba som si obľúbila. Nebol hrdina či bojovník, ale dokázal sa vynájsť, ukázal Thorinovi a všetkým, čo ho podceňovali, že je skutočný lupič. (Z tohto vyplýva ponaučenie: Vždy počúvajte Gandalfa.)

Napätia je v Hobitovi požehnane. Koniec bol podaný fenomenálne.
Štýl písania je to, čo nemusí sadnúť každému. Menej dialógov, viac opisov.
Čo ma trochu mrzelo, bola neprítomnosť ženských postáv. Chápem, ženy sa zvätša nezúčastňovali bojov, nedohadovali s drakmi, no predsa mi trochu chýbali. Tolkienove silné, trochu idealistické hrdinky mám rada.

Koniec (smrť troch určitých postáv) ma prekvapil, nečakala som to a bolo mi to ľúto. ("Nie! To nemôže myslieť vážne! Prečo? Prečoo?!")

Hobit je pomerne malá a tenká knižka, no máme v nej mnoho udalostí. Ak ste ho ešte nečítali, vrelo vám ho odporúčam a dúfam, že nebudete prskať (alebo ste to nerobili) kvôli "nudnému" kvetnatému štýlu. Je to umenie!


8. 9. 2015

Music Obssesions ~ BrunuhVille

Ahojte! Dnes sme sa tu zišli pri slávnostnom otvorení novej rubriky, alebo teda skôr série článkov (čo by pripomína, že by som mala pridať niečo v rámci 13 dôvodov prečo). Séria článkov Music Obsession, v ktorej sa budem venovať jednotlivým interpretom a skupinám, ktoré mám rada a zoznamom obľúbených pesničiek, bude slúžiť ako na hudobné tipy. Veľa ľudí sa ma pýta, čo počúvam a tu je odpoveď.

Tajomstvo názvu hádam nemusím vysvetlovať, keď chcete, hoďte si to do prekladača.

Je mi cťou predstaviť vám predstaviť jedného úžasného skladateľa z Portugalska, ktorý tvorí svoju výnimočnú hudbu pod menom BrunuhVille. Inštrumentálna hudba sa v dnešnej dobe veľmi podceňuje, každý pozná iba Mozarta či Bacha, ak vôbec.

Hudba tohto chlapíka nie tak celkom môže niesť nálepku epická, aj keď epická (v zmysle komplimentu) naozaj je. No na Two Steps from Hell sa až tak neponáša.



Odporúčam vám pozrieť si jeho YouTube Channel, jeho hudba je úžasná a ak hľadáte inšpiráciu, môžte ju nájsť práve tam. Alebo celkovo v epickej hudbe :)
Aby ste si nemysleli, že tvorba od BrunuhVille je len taká suchá, to nie. Niektoré skladby dotvárajú krásne vokály speváčky Sharm.

Viem že BrunuhVille, inštrumentálna hudba či epická hudba nesadnú každému, záleží na osobnosti. Ale každý môže dať šancu aj niečomu, čo nepozná.

Poznáte BrunuhVille? Ak áno, bola by som vám veľmi vďačná, ak by ste mi napísali názor, alebo či počúvate nejaký iný druh netradičnej hudby ♥

3. 9. 2015

Modrá jako safír | Kerstin Gier

Názov: Modrá jako safír
Pôvodný názov: Saphirblau - Liebe geht durch alle Zeiten
Autorka: Kerstin Gier
Séria: Diamanty (Láska nezná čas)
Diel: druhý
Pôvodný jazyk: nemčina
Počet strán: 352
Vydavateľstvo: CooBoo (2012)
Filmové spracovanie: trailer
Začínam pochybovať o tom, či si film vôbec chcem pozrieť.

Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. 
To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nezbude vůbec nic!

Po prečítaní knihy Rudá jako rubín som hneď vrhla na jej druhý diel, teda Modrú. Chvalabohu ma vôbec nesklamala, druhé knihy v trilógiach bývajú často tie najmenej podarené, veď to poznáte. Prvá časť, zoznamujeme sa s postavami, prostredím, sme nadšení (ako kedy), tretí diel má najrýchlejší spád, poprípadne tam je skvelý a dramatický vrchol deja...a druhý? Ten je...druhý... :D
O Modrej toto, samozrejme, povedať nemôžem, nakoľko sa bavila ešte viac ako Rudá.