stránky

28. 12. 2015

Mŕtvy na Pekelnom vrchu | Juraj Červenák

Na konci 16. storočia zúri v kresťanskom pohraničí vojna s Osmanskou ríšou. Turci sa pokúšajú preniknúť k bohatým banským mestám v hornom Uhorsku. Vojnového veterána Steina vyšlú do Štiavnice odhaliť zradcu, ktorý sa chystá nepriateľom ukázať tajnú cestu do dobre opevneného mesta. 
Pátranie ešte skomplikuje vražda miestneho šľachtica. Stein musí spojiť sily s mestským notárom Matejom Barbaričom, aby rozplietol klbko sprisahaní a zločinov, z ktorých mnohé siahajú hlboko do minulosti. Zdá sa, že všetko súvisí so zlorečeným Pekelným vrchom – mnohí veria, že sa na ňom zjavuje duch zhýralej meštianky, a po nociach sa tam rozlieha vytie psov, čo strážia bránu do záhrobia.


Názov: Mŕtvy na Pekelnom vrchu
Pôvodný názov: Mŕtvy na Pekelnom vrchu
Autor: Juraj Červenák
Séria: Kapitán Stein a notár Barbarič
Diel: prvý
Pôvodný jazyk: slovenčina
Počet strán: 256
Vydavateľstvo: Slovart (2013)
Filmového spracovania sa pravdepodobne na veľkú škodu nedočkáme.
Goodreads: 4,13

Moje hodnotenie: ★★★★✬

Všetci knihomoli, alebo celkovo ľudia, ktorí aspoň trošku čítajú (teda môj prípad) sa už určite aspoň raz stretli s takzvanou čitateľskou krízou. Čitanie vás odrazu baví menej, trpíte akútnym nedostatkom dobrých kníh, kníh, ktoré by vás bavili. Pred pár týždňami skôr mesiacmi som sa do tejto...ehm...situácie tiež dostala. Vtedy som si uvedomila, že počítač, resp. Dragon Age je lepší kamarát. Kniha Mŕtvy na Pekelnom vrchu u mňa túto "krízu" čiastočne zažehnala.

Nerozumiem, ako môže niekto prehlásiť, že by si ani za nič neprečítal dielo od slovenského autora. Iste, už mnoho vydavateľstiev sa podujalo na vydanie slovenských nepodarkov, no v USA sú na tom podobne. S tým rozdielov, že podobné kúsky sa nachádzajú menej často, pretože kníh je zákonite viac. (No ja mám na ne šťastie :D)

Pán Červenák je veľmi talentovaný spisovateľ. V histórii sa vie orientovať majstrovsky a to isté platí aj o používaní archaizmov. Párkrát som dokonca musela o pomoc požiadať strýka Googla :D
Kniha je napísaná dobre, štýl písania jednoducho nejde nevyzdvihnúť. Pekelný vrch je pomerne tenká knižka, veľa dialógov, čo je na jednej strane plus, no na druhej strane by som uvítala viac vaty, omáčky...

24. 12. 2015

Veselé Vianoce!

Feliz Navidad, amigos!
Veľa šťastia, lásky, pohody a splnených snov. {Hlavne toho posledného.}

A veľa darčekov. Ako by som mohla zabudnúť? :D

Netrápte sa pre nedostatok snehu. Radšej sa pridajte ku mne, budúci rok Vianoce vo Švédsku!


20. 12. 2015

Šepot vetra - prológ

Hoya! Už dávno som chcela na blog pridať nejakú svoju tvorbu. Keď už som si povedala, že to nebudem dlhšie odkladať, prišiel na mňa spisovateľský blok, ktorý trvá už cez 2 mesiace. Preto sem pridávam pár dielov poviedky, ktorú som asi pred pol rokom začala písať pod názvom Happily (n)ever after na Wattpad. Tento rozprávkový klišé názov vychádza z hlavnej myšlienky: Každý si musí svoj šťatný koniec zaslúžiť. Nachádza sa v ňom aj môj skrytý zámer zavádzať čitateľa, aby od príbehu čakal niečo úplne iné. Nie som s príbehom veľmi spokojná, no popri všetkých svojich rozpracovaných projektoch na remake nemám čas. Kritika vítaná. Koment poteší. Gif je z Hobita.
Obrázok v pozadí covera zas z Dragon Age Inquisition.
Možno bude aj Asdrya. Možno raz príde aj ona.

9. 12. 2015

Vianočné priania tak, ako ich vidím ja

Noci sa predlžujú, obchody sú plné čačiek (dokonca už majú aj mandariky!), z rádia hučia otravné piskľavé pesničky, v škole začína byť opäť dusno a v telke beží tá stará známa reklama na Kofolu. Aj toto značí, že Vianoce sa nezadržateľne blížia. Sviatky pokoja sú paradoxne často plné stresu. Ale ja sa aj tak teším ako malé dieťa. Preto ten Adventure Time gif.

Ako som už písala, začínam s vianočnými článkami. Vianoce by si mnohí nevedeli predstaviť bez darčekov a keďže k týmto ľuďom patrím aj ja, rada by som sa s Vami podelila o svoj zoznam. Síce sú Vianoce o tom, ako potešiť blízkych, šťastie podstatného množstva ľudí závisí od hmotných vecí. A pre mňa je skôr vzácne, keď si človek na mňa spomenie a niečo mi podaruje, nezáleží či je to nejaký handmade pozdrav alebo aloe vera v črepníku.

Tak ako vždy, aj tento raz som vytvorila zoznam darčekov, ktoré by som si rada našla po stromčekom, alebo dostala od priateľov či vzdialenejšej rodiny.

Ale keďže som do názvu dala priania, začnem nimi.
Prvoplánovaný svätý pokoj som nakoniec odložila stranou. Postačí, keď sa na Štedrý deň s nikým nepohádam, pretože doteraz som to absolvovala každý rok. A veľa trpezlivosti by sa tiež zišlo :D

8. 12. 2015

Music Obssesions | 2 | Lana del Rey

Ahojte. Dnes sa Vám ozývam s ďalším krátkym a stručným článkom do rubriky Music Obssesions. Ak si niekto všimol (ale čoby), na blogu práve prebieha údržba hlavne po grafickej stránke, pričom sa chcem snažiť o vedenie normálneho blogu.

Naposledy som písala podobný článok o BrunuhVille, teraz pôjde o ďalšieho interpreta. Hudobníkov nezoraďujem podľa obľúbenosti. 

Poslednou dobou zvyknem počúvať Lanu del Rey. Lanu určite mnohí z Vás poznajú [ak nie všetci]. Melodický hlas, pomalé, uspávajúce tempo skladieb, zvláštne texty, nad ktorými sa často zamýšľam. {A nedá mi nepodotknúť, ako úžasne sa pri jej pesničkách bifľuje Daltonova atómová teória po španielsky.} Lana je ako dve osoby. Jedna nevinná a krásna, zatiaľ čo druhá "badass bitch".


Nedám dopustiť na moju obľúbenú štvoricu:

A čo Vy? Aký máte názor na Lanu? Počúvate ju radi, alebo Vás melódia skôr uspáva?