stránky

21. 4. 2016

Zo zákulisia príbehov #3 & #4: Obľúbená postava & Svet v tvojom príbehu

Dnes dve časti projektu od Lyn a Moon. Minule mi to nejak..ušlo.

Predošlé témy:

Téma na marec: Obľúbená postava


Samozrejme som si postavu nevedela vybrať. Začala som písať nový projekt, psychologickú poviedku s názvom Útočisko, v ktorej opisujem život (nielen) problémových a duševne chorých deciek a dospievajúcich v nápravnom zariadení. Mojou obľúbenou postavou je okrem jedinej postavy, ktorá zatiaľ bola predstavená, psychopata Marka Stevensona, ktorý má na svedomí (zatiaľ) 2 vraždy, aj sedemnásťročná schizofrenička Marilyn Madison, celý život týraná a zneužívaná, ktorá na tom temnom mieste nachádza skutočný azyl.

Ak by som zvolila postavu z TT-čka, určite by to bola Myell Minth, ktorá sa aj za cenu vlastného života pokúšala o záchranu uneseného brata.
Z projektu Šepot vetra by to bol určite Virðuleg alebo Armband. Virðuleg preto, lebo mám slabosť pre záporné postavy a Armband je úplný archetyp vikinga, korých milujem takmer tak veľmi ako elfov. (Alebo aj viac??)

Na Asdryine cesty tmou som samozrejme nezanevrela, a keďže sú mojou prioritou, obľúbenú postavu vezmem z nich. Ak si odmyslím všetkých zloduchov, vrahov a rezníkov, ktorí bojujú na "tej správnej" strane, zostáva mi len...Asdrya.

1. Prečo práve táto postava? 

Nuž...dobrá otázka. Prednedávnom bola Asdrya ešte autobiografická postava. Teraz to už za autoštylizáciu považovať nemôžem, nakoľko som toho hodne pomenila, pridala jej pár zlých vlastností, a každá postava má v sebe kúsok mňa.
Asdrya je fanatička, bažiaca po moci, ale zároveň má pekných pár dôvodov byť krutá a bezcitná. Kedysi niekto múdry povedal: Čo ťa nezabije, to ťa posilní. A niekto to upravil na: Čo ťa nezabije, prinúti ťa želať si, aby si bol mŕtvy. Ja však vravím: Čo ťa nezabije, spraví z teba silnejšieho, krutejšieho a väčšieho _________. (doplňte si tam akékoľvek nepekné slovo)

Zároveň je Asdrya hlavná záporáčka a ako som už spomínala, záporné postavy mám veľmi rada. Ale, nemá len zlé vlastnosti, nájdeme u nej aj pár perličiek.
A okrem toho, písať knihu z pohľadu zápornej postavy je viac-menej ešte neokukané.

2. Ktoré vlastnosti máš na svojej obľúbenej postave najradšej a prečo?

*Inteligencia a cieľavedomosť.
Kto ma aspoň trocha pozná, vie, že  inteligenciu považujem za omnoho dôležitejšiu než výzor. But who cares?
Nemám vo zvyku písať príbeh z pohľadu jednej postavy, ale ak áno, tí dotyční budú pravdepodobne cieľavedomí stratégovia, čo po tom že možno občas necitliví, samotárski či arogantní :D

Raz sa ma ktosi pýtal, či mi nevadí, že moju hlavnú postavu nebudú mať ľudia radi. Najskôr som chcela odvrknúť, že Asdryii to je šumafuk, ale potom som sa zamyslela. Mozog každého pracuje inak, každý je ovplyvniteľný svojim okolím, výchovou, atď. Zoberte si kohokoľvek bezohľadného a krutého, napríklad Hitlera či Stalina. V každého mysli musel nastať skrat, aby ho to doviedlo tam, kam sa dostal.

A tu nejde o to, aby mali Asdryu radi, ale o to, aby bola znesiteľná a pochopená aj so zlými vlastnosťami a temnou mysľou. Je to pre mňa niečo ako psychologická výzva, takže uvidíme, či to ustojím :D

*Vernosť.
Možno si poviete, že v niekoho zlého a podlého nie je miesto pre vernosť, ale opak je pravdou. Asdrya poväčšinou kope sama za seba a na nikoho sa neviaže, no ak v niekom nájde priateľa a či nebodaj aj lásku, urobí pre neho čokoľvek. (v rámci možností, chápete :D)

*Nepanikári.
Asdrya vždy premýšľa, nekoná nerozvážne a vie si zachovať chladnú hlavu. Vždy zváži, ako jednotlivé kroky ovplyvnia jej budúcnosť.

*Kladie dôraz na spravodlivosť...
a nielen pokiaľ ide o ňu, aj čo sa týka ostatných. Zastáva názor, že nevinných je potrebné chrániť, vinníkov potrestať, úplatky neberie. Nie preto, lebo by jej to ťažilo svedomie, verí v organizovanú spoločnosť a takisto pamätá na to, že keď ona bola na dne, správali sa k nej spravodlivo. Vždy všetko opláca rovnakou mincou, čo by iní mohli nazvať pomstychtivosťou.

3. Aké tri veci by tvoja obľúbená postava zachránila z horiaceho domu a prečo?

1. Derbingtonov palcát, ktorý zohrá dôležitú úlohu v bitke o Nîs'worth [číta sa Ni:z'vort]
2. Mapu podzemných chodieb Nîs'wortha, ostrova, kde sa odohráva dej celej knihy.
3. Strážny kameň, nakoľko žiaden z obyvateľov sa bez neho nemôže pohnúť ani na krok bez toho, aby dostal šíp do chrbta. Na Nîs'worthe platia prísne a kruté starobylé pravidlá. Strážny kameň majú všetci obyvatelia, tým sa vyznačujú a spoznávajú. Ten, kto ho nemá, je braný za cudzinca. A ďalší zákon znie: cudzincom, utečencom a vyhnancom vstup zakázaný. Keď chce niekto navštíviť Nîs'worth, potrebuje oficiálne povolenie. 

4. Čo najhoršieho by ste dokázali svojej postave spraviť?

Všetko, načo len pomyslíte, aj keď som proti neopodstatnenému zabíjaniu a týraniu postáv, s úmyslom psychicky deptať čitateľov. *pozdravujem GRRM
Keďže som vytvorila trocha drsnejší svet aj postavy, rany a smrť k tomu samozrejme patria.

7. 4. 2016

Trón zo Skla | Sarah J. Maas

Dámy a páni, Trón zo Skla, kniha, ktorá dokázala, že aj mne možu byť milostné trojuholníky ukradnuté...


V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsaťtri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka získa späť svoju slobodu.

Jej meno je Celaena Sardothien. Korunný princ si Celaenu na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom. Kapitán kráľovskej gardy je zas jej pravým ochrancom. V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie... A keď začne Celaeniných protivníkov niekto po jednom likvidovať, jej zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách.


Názov: Trón zo Skla
Pôvodný názov: Throne of Glass
Autor: Sarah J. Maas
Séria: Trón zo Skla
Diel: prvý
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 375
Vydavateľstvo: Slovart, 2015
Filmové spracovanie: cooming soon
Goodreads: 4,23*

...keď sa nájdu iné chyby.

Čítanie Trónu zo Skla mi namiesto plánovaného dňa zabralo tri razy toľko. Čakala som, že budem nadšená, no musela som to striedať s Vikingami. Začnem celkovým dojmom.

Očakávanie:

Realita:


Veľa kriku pre nič.