stránky

3. 9. 2015

Modrá jako safír | Kerstin Gier

Názov: Modrá jako safír
Pôvodný názov: Saphirblau - Liebe geht durch alle Zeiten
Autorka: Kerstin Gier
Séria: Diamanty (Láska nezná čas)
Diel: druhý
Pôvodný jazyk: nemčina
Počet strán: 352
Vydavateľstvo: CooBoo (2012)
Filmové spracovanie: trailer
Začínam pochybovať o tom, či si film vôbec chcem pozrieť.

Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. 
To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nezbude vůbec nic!

Po prečítaní knihy Rudá jako rubín som hneď vrhla na jej druhý diel, teda Modrú. Chvalabohu ma vôbec nesklamala, druhé knihy v trilógiach bývajú často tie najmenej podarené, veď to poznáte. Prvá časť, zoznamujeme sa s postavami, prostredím, sme nadšení (ako kedy), tretí diel má najrýchlejší spád, poprípadne tam je skvelý a dramatický vrchol deja...a druhý? Ten je...druhý... :D
O Modrej toto, samozrejme, povedať nemôžem, nakoľko sa bavila ešte viac ako Rudá.


Kde som bola zašitá, keď začali Diamaty vychádzať? Veď sú dosť obľúbené, a ja som o nich počula len nedávno.

Obálka je jednoducho fantastická, jedna z najkrajších.
Postavy tu máme rôznorodé, ako v jednotke. I keď priznám sa, že tu mi naše dve G-éčka začali liezť na nervy. Gideon by mohol byť pokojne vyhlásený za blba storočia a Gwendolyn bola dosť naivná a až priveľmi zažratá do Gideona. Gwenina rodina, ako obyčajne, neznesiteľná. Náramne, prenáramne som si obľúbila dve postavy - Xemeriusa a Saint Germaina. Xemerius bol super chalan chrlič a jeho poznámky boli ešte lepši než Gweine. Saint Germain bol síce starý čudák, ale väčšina záporákov mi je jednoducho sympatická. A navyše, všetkých mal pekne namotaných, stručnejšie-génius.

Dej sa mi páčil. Opäť cestovanie v čase a Gwendolyn sa musí stretnúť s Germainom, ísť na jeho "večierok" (soaré, ktoré dopadlo katastrofálne a Gwen v mojich očiach ako postava klesla), dokonca aj tancovať menuet. Gideon sa zasa snaží získať krv zvyšných cestovateľov, aby mohli byť nahraté do...tej mašiny na cestovanie v čase. A okrem krvi sa snaží získať aj čosi iné - lásku svojej milovanej. Geniálny plán, ja viem.
Konečne som úplne pochopila z čieho pohľadu sú písané prológy a epilógy a tú dvojicu som si neskutočne obľúbila.

Črtá sa nám tu mnoho otázok. Naozaj treba zachrániť svet? Čo je v skutočnosti Aliancia? Kto je vlastne nepriateľ? Má vôbec Gwen niekoho, komu môže veriť, okrem Xemeriusa a Leslie, ktorá má, zdá sa, teraz iné starosti? Ale jasné, že nemá, načo sa vôbec pýtam??

Otravnej romantiky tu bolo v porovnaní s jednotkou viac. Oveľa, oveľa viac. Grrrr.
Ale autorkin štýl sa mi tiež páčil viac. Xemeriusove poznámky som milovala a v obľúbenosti predsa len o kúsok prevýšil Gwendolyn.

Koniec bol úžasný. A nečakaný. Všade počujem iba kydanie naň ale bol to jeden z najlepších koncov. Gwen by sa mohla poučiť a pochopiť, že takto to v skutočnosti chodí. A pomstiť sa Gideonovi. Možno ťa má rád, dievča, ale vodil ťa za za nos a preto sa mu musíš odvďačiť *evil laugh*


Myslím, že tu to asi useknem. Negatívami v  tejto knihe boli asi len mnoho romantiky a štvúca hlavná dvojica. Body hore by šli za štýl písania, čitateľnosť, obálku, skvelý koniec, Xemeriusa, námet a za to, že  vďaka Kerstin teraz roumiem plynutiu času.

(Obrázky zväčšíte kliknutím...)

10 komentárov :

  1. Já si chci tuto trilogii už hodně dlouho přečíst, ale zatím jsem si knihy ani nekoupila. Musím to rychle napravit. Romantiku mám moc ráda a tak si myslím, že se mi tento díl bude líbit. Moc se těším i na první a třetí díl. Skvělá recenze! :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa tak celkovo ich vzťah nenadchol (vlastne zo začiatku áno, nebudeme klamať), prišlo mi to príliš rýchle a také... trochu nútené, ale inak sa mi to neskutočne páčilo :3 Xemerius je jednoducho úžasný, ja som Saint Germaina moc nemusela... počkaj na koniec trojky :D A prológovo-epilógovú dvojicu mám asi najradšej zo všetkých postáv.... Zarovno s Gwen. A s Xemeriusom.
    Budeš robiť recenziu aj na tretí diel?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jéj, recenzia na Modrá jako safír. Už dlhšie sa chystám na prvý diel, lebo sa mi strašne páči anotácia, obálka, atď. A Modrá jako safír vyzerá ešte lepšie... Knihy s takouto tematikou mám jednoducho rada. Teším sa až sa k tomu dostanem :)
    Pekná recenzia ^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite by si si mala Diamanty prečítať, síce nie sú dokonalé, ale za pozornosť rozhodne stoja.

      Odstrániť
  4. Mne sa celá táto trilógia veľmi páčila, hoci nie je dokonalá... A vážne, Xemerius!:D Geniálna postava.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, chybičky by boli ale určite si zaslúži pozitívne hodnotenie :)

      Odstrániť
  5. Celú trilógiu som zhltla fakt rýchlo, je to veľmi dobré čítanie a som v šoku, ale bavili ma dokonca aj filmy a vážne som zvedavá, ako spracujú trojku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa filmová jednotka nijak zvlášť neoslovila, ale sto ľudí, sto chutí.

      Odstrániť