stránky

10. 6. 2016

Blogger alebo Blog.cz?


Vybrať si správnu doménu na blogovanie môže byť skutočne ťažké. Blogger, Blog.cz, Blog.skWordpress, Wix, Weebly, možností je naozaj veľa. Poďme sa spolu pozrieť na Blogger a Blog.cz, servery, ktorým my, Slováci a Češi najviac holdujeme.

Začínala som s Estrankami, keď som mala desať rokov. Na blogu o koňoch som vydržala asi 4 mesiace. V pätnástich som začala opäť blogovať a zvolila som blog.cz. Začnime preto tým.

blog.cz

výhody: Napriek tomu, že Blogger je už z princípu profesionálnejší, Blog.cz má viacero výhod. Najväčšími výhodami pre mňa sú uzavretá komunita a podpora užívateľov, ktorú by ste na Bloggeri hľadali márne. Váš článok sa zobrazí na hlavnej stránke, plus môžete siahnuť po Téme týždňa, s ktorou určite zožnete úspech.


Ak používate Blog.cz, nie je problém zviditeľniť sa. Máte čitateľov, skutočných, nie tých pseudo-čitateľov, ktorých si naženiete na blog, keď usporiadate Giveaway, no inak vaše príspevky nečítaju, a ak hodia komentár, bude to niečo typu "pekný post".

Ďalšou výhodou je Srdce blogu, blog o Blog.cz, ktorý usporiadava súťaže, do ktorých som sa nikdy nehlásila, ale dodnes ich pravidelne sledujem. A navyše, komunita je tam milšia, ľudia priateľskejší, nie je problém nájsť si svoju skupinku, miesto, kam zapadnete, celkovo sa tam cítite lepšie, vďaka čomu sa vám ľahšie bloguje a viac vás písanie článkov baví :)

Práca s editorom vôbec nie je zložitá, je možné vytvoriť si takmer akýkoľvek design (v rámci možností), ale ak preferujete šablóny, môže sa to ukázať ako nevýhoda.

nevýhody: Reklamy z ktorých nič nemáte. Síce mi Blog.cz týmto spôsobom design nikdy nepokazil, reklama na modré tabletky pod článkom vie naštvať. Plus tento server nedisponuje takou technickou vymoženosťou ako Blogger. Žiadne šablóny, žiadne otvorenie blogu len pre pozvaných užívateľov, žiadne zobrazenie komentárov po schválení, keď sa dáte na Blog.cz, musíte počítať so spamom a s tým, že nie vždy budete mať prehľad o názoroch, ktoré vám na blog niekto napíše. Ale aspoň nejaké budú.

Blog.cz často lagoval, ak to tak môžem povedať :D, článok sa vám nezverejnil hneď, alebo sa zverejnila len jedna polovica a druhá zmizla kamsi do luftu, čo vlastne aj bol hlavný dôvod môjho obchodu. Možno sa to už zlepšilo, nemôžem súdiť.


blogger

výhody: V prvom rade technická vyspelosť. Blog si možte prepojiť s rôznymi sociálnymi sieťami, bez znalostí kódovania pridať všemožné widgety, zmeniť favikonu (veľmi užitočné).
Neoťažujú vás žiadne nanútené reklamy, ktorými vám chcú veľkí páni vymyť mozgy a spraviť z vás zombíkov bez vlastného úsudku. Taktiež veľmi užitočné. Nebuďme ovce.

Ak viete kódovať a aj čo-to z grafiky, dokážete si vytvoriť perfektný minimalistický design, žiaden gýčový s obrázkom Ariany Grande cez dve tretiny monitora, ktorý spatlala nejaká nadšená ôsobka, ktorej nikdy nedošlo, že menej je niekedy viac. Tiež nemusíte pracovať s najzákladnejšími fontami.

Blogger navyše pôsobí profesionálnejšie a nemusí čeliť toľkým predsudkom. Používate Blogger? Vy to s blogovaním fakt myslíte vážne! Možno si dokonca chcete zarobiť! Na Blog.cz nájdete mnoho a ešte viac užívateľov pod 11 rokov, zatiaľ čo Blogger sa hemží prevažne staršími. Je tu ľahšie vybaviť si spoluprácu s vydavateľstvom či eshopom.

nevýhody: Z Blog.cz mi veľmi chýba komunita. Úprimne, aj popri svoje technickej nedokonalosti a stagnácii ma prispievanie cezeň viac bavilo. Keď som odtiaľ odchádzala, netušila som, že mi tá banda bude naozaj chýbať. Kto neskúsil Blog.cz, nepochopí. Poslednou dobou často premýšľam nad návratom. Nie na svoju starú stránku, tá už je fuč, ale vždy sa dá založiť nová.

Krása a knihy - dve najčastejšie témy Blogger blogov. Aký má zmysel blogovať, keď sú tisícky blogov podobné tomu vášmu? Podľa mňa žiaden. Možno si teraz vravíte: Nie je predsa najdôležitejšie to, že ťa daná činnosť baví a prináša radosť? Musíš sa odlíšiť, aby tvoj blog za niečo stál? Toť len moja myšlienka.
Prestala som recenzovať a recenzie čítať, čím som už úplne začala zanedbávať stránku heroines-never-fade. Pravidelné čítanie názorov vo veľkej miere ovplyňuje tie naše. [netvrdím len ja, ide o psychológom známy fakt]
Aký má význam písať recenziu, ktorú nájdete na stovkách iných knižných blogov? Keby niekeho predsa len zaujímali moje knižné názory, pridajte si ma Goodreads, odkaz nižšie.

Beauty blogy sú trocha iná kategória, ale jedno majú s knižnými spoločné. Je ich zbytočne veľa. Vlastne ešte viac. :D
Ale vráťme sa ešte na chvíľku späť k téme, znova som odbočila.

Vytvoriť dobré ošatenie je pre amatérov ako som ja zložité. Síce rozumiem štruktúre HTML a CSS, ale to je tak asi všetko. Na Blog.cz poľahky nádete dobrú dušu, čo vám vyhotoví layout. Na Bloggeri si za tie lepšie musíte priplatiť nekresťanskú pálku, pretože tie free sú...no...free.

Aké máte skúsenosti s Bloggerom (Blogspotom) a Blog.cz? Máte podobný názor na výhody a nevýhody? 


Pridajte si ma na
we❤it         
| tumblr        


Teraz už len rozhodnúť sa :)
- ζωή

8 komentárov :

  1. Aj ja som začínal s Estránkami keď som mal asi tak dvanásť...boli o seriáloch..:D :D... ale úplne s tebou súhlasím. Síce som blog.cz nikdy neokúsil, tak môžem povedať, že tie reklamy sú dosť nanič. A zasa a bloggeri neznášam tie HTML kódy v šablónach. Vážene neznášam :D :D
    Ale ako sa hovorí, všetko má plusy aj mínusy :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež. Pri designoch som dosť veľký perfekcionista a kabáty na svoj blog jednoducho robím s prestávkami aj týždeň. Šablóny, ktoré sa dajú všelikde stiahnuť sa mi nepáčia a kvôli HTML si sem nikdy nemôžem dať, čo chcem, takže aj tak nie som spokojná.

      Odstrániť
  2. Já jsem začínala na webnode, ale na blogspotu jsem skončila s vědomím, že momentálně se podle mě jedná o nejlepší volbu. Blog.cz má sice hodně výhod, ale mě právě vadí zmiňovaná komunita, která podle mě moc nefunguje - a to hlavně po administrativní stránce. Nevím, jestli je tomu tak pořá, ale když jsem zhruba před rokem odcházela, tohle byl jeden z hlavních důvodů.
    Jinak máš pravdu, blogger je složitý, ale tak nějak... mně to za to prostě stojí :)

    Lory Humble

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, na Webnode som úplne zabudla. A to som sa tam snažila rozbehať písaciu RPG hru. :D
      Blogger je zložitý a hoci mám rada zložité veci, designy vedia pekne potrápiť ale aspoň vyzerajú profesionálnejšie...

      Odstrániť
  3. Osobne som mala už viacero blogov na rôznych portáloch, a blog.cz som tiež neobišla. Nejako extra sa mi to tam nepáčilo, ako hovoríš, iritovali ma reklamy a design, s ktorým som nikdy nebola spokojná, pretože sa mi to tam jednoducho nepáčilo. Taktiež problémy s článkami a neviem ako sa to stalo, ale ani komentárov som nemala veľa. Tak som definitívne prešla na Blogger a som spokojná. :) Našla som si kruh čitateľov ako ty na blog.cz a občas sa síce vyskytnú komentáre typu "pekný článok" s odkazom na vlastný blog, ale nie je ich už veľa.
    Myslím si, že toto je veľmi subjektívna téma, každému vyhovuje niečo iné, ako si blogeri z blog.cz nevedia predstaviť prechod na blogger, ja si zase nedokážem predstaviť prechod na blog.cz :) Je aj veľa iných miest kde sa dá mať blog, napr. Weebly, ktoré má asi najjednoduchšie a najkrajšie realizovateľné designy, ale tu žiadnu komunitu, podobne Wordpress, za ktorý sa musí platiť, tak ostávam na radšej na bloggeri
    Pekné zhrnutie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno som tam len chytila dobrú komunitu. Keď som odtiaľ odchádzala, naivne som si myslela, že keď do článku napíšem link, budú navštevovať aj môj nový blog. Tak asi nie.
      Ďakujem.

      Odstrániť
  4. Skúšala som aj ja blog.cz, ale ja som sa tam nevedela vôbec vyznať a vôbec som tam nevedela spraviť žiadny pekný dizajn :D Potom som sa vrátila naspäť na blogger, pretože ten mi prišiel vtedy ľahší na ovládanie a tiež je tu oveľa viac možností a drobnosti, ktoré sa mi na ňom páčia :) Teraz začínam experimentovať s wordpress.com, ale zatiaľ to vyhráva u mňa ten blogger! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pět let jsem blogovala na blogu.cz a ke změně domény mě přivedla právě ta profesionalita bloggeru. Předsudek a názor toho, že blog.cz je převážně ještě pro děti tu bohužel bude pořád.
    Ale je fakt, že i já se dlouho bránila přechodu, blogger se mi zdál docela složitý, ale nakonec jsem si s ním pohrála, a i když to trvalo, pomalu si na něj zvykám a jsem zatím spokojená.
    Ono každá forma má své výhody a nevýhody.

    OdpovedaťOdstrániť