stránky

11. 7. 2016

Myers-Briggs Type Indicator | 16 typov osobností

Ahojky! Dnešný článok by som chcela venovať osobnostnému testu MBTI, ku ktorému som sa asi pred rokov čírou náhodou dostala cez Tumblr. Z nudy som si spravila test, ktorý mi vykalkuloval štyri písmenká, ktorým som spočiatku vôbec nerozumela, čo som samozrejme nemohla nechať len tak. MBTI typológia osobnosti je teraz pre mňa čosi ako fandom (drvivá väčšina mojich Tumblr postov je venovaná práve tomuto zázraku), ktorý mi otvoril dvere do úžasného sveta psychológie.

Čo je to teda je? Myers-Briggs Type Indicator je osobnostný test navrhnutý na identifikáciu osobnosti. Katharine Cook Briggsová a jej dcéra Isabel Briggsová Myersová vytvorili tento test počas 2. svetovej vojny v presvedčení, že tak vôbec po prvýkrát pomôžu ženám zaradiť sa v pracovnom procese na čo najefektívnejšie miesto a uspokojujúce z pohľadu zamestnávateľa i zamestnanca. Ich počiatočné pokusy neskôr prerástli až do vývoja tzv. dotazníka Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), ktorý bol po prvýkrát oficiálne zverejnený v roku 1962. MBTI sa vtedy už zameriaval na bežné obyvateľstvo s dôrazom na prirodzene sa vyskytujúce odlišnosti pri jednotlivých typoch osobností. 
Test je často používaný v oblastiach pedagogiky, pri osobných pohovoroch a výbere zamestnancov, v manželských poradniach a pre osobný rozvoj.

Ako to funguje?
Ako som už spomínala, výsledkom testu sú štyri písmená, značiace, ktorá z dvoch polarít u dotyčného prevažuje.



1) Vnímanie okolitého prostredia - Si extrovert či introvert?
Extroverzia (E) - Extroverti intenzívne vnímajú okolie a sú zameraní na kontakt s ľuďmi a realitou, radi hovoria a vyjadrujú svoje pocity. (Extrovert)
Introverzia (I) - Introverti sa dokážu sústrediť na maličkosti a hlavne na myšlienky a pocity. Nevyhľadávajú taký kontakt s okolím, ktorý im niekedy môže byť aj nepríjemný a radšej počúvajú, než aby sa zapojili do konverzácie. Radšej skôr premýšľajú, čo povedia, než aby zo seba chrlili nesúrodé informácie. (Introvert)

2) Získavanie informácií - Zmysly alebo intuícia?
Zmysly (S) - Zmysly uprednostňujú fakty a súčasnú situáciu. Sú viac spriahnuté so skutočnosťou, radšej veci používajú, než aby sa zaoberali tým, prečo a ako fungujú. (Sensing)
Intuícia (N) - Intuícia uprednostňuje myšlienky, teórie a fantáziu. Intuisti radi robia veci zakaždým inak, skúmajú, čo sa prečo a ako deje, a ako by sa to dalo robiť lepšie. Skôr ako prax a to, čo je, ich priťahuje budúcnosť a rôzne abstraktné teórie. (iNtuitive)

3) Spracovanie informácií a konanie - Myslenie či dôraz pocity?
Myslenie (T) - Lepšie pracujú s dátami a číslami ako s pocitmi a ľuďmi, bývajú neústupní a neohľaduplní. Myslenie vedie k lepšiemu riešením problémov a zakladá sa na číslach, faktoch a logike - pravdivý - nepravdivý, ak - potom. (Thinking)
Cítenie (F) - Cítenie rozhoduje podľa pocitu z veci - viac alebo menej, lepšie - horšie. Citovo založení ľudia dávajú prednosť dohodám, často sú empatickí a radi robia ľuďom radosť. (Feeling)

4) Životný štýl - Plánuješ alebo si skôr spontánny?
Úsudok (J) - Ľudia s dominantným usudzovaním inklinujú k postupným riešeniam a snažia sa rýchlo veci dokončiť. Radi si pred výletom naplánujú, ktoré pamiatky navštívia a vopred si rezervujú hotel. (Judging)
Vnímanie (P) - Ľudia vnímajúci sa spoliehajú na subjektívnu mienku a nechávajú si všetky možnosti otvorené. Najlepšie sa im darí pod tlakom, v časovej tiesni, keď už je posledná možnosť niečo urobiť. (Perceiving)

Po vyplnení testu (viem, že spojenie "internetový test" veľmi profesionálne neznie, no za pokus nič nedáte... alebo z vás výsledok môžem vytiahnuť ja) zistíte, ku ktorému zo šestnástich [druhá mocnina zo štyroch, chápete] typov patríte a tým pádom si môžte vyhľadať štvoricu kognitívnych funkcií, z ktorých sú najdôležitejšie prvé dve. Poprípade sa vďaka jednoduchému kľúču naučiť, ako to funguje.

Jednotlivé typy taktiež prináležia štyrom temperamentom - racionalisti (_NT_), idealisti (_NF_), ochrancovia (_S_J) a remeselníci (_S_P).



Ak test vyplníte čestne a pravdivo, vysledná chrakteristika vášho typu by mala sedieť takmer presne. Na mnohých stránka môžte dokonca nájsť percento výskytu, známe osobnosti, fiktívne postavy či kariérne poradenstvo. MBTI vám pomôže nájsť soulmate. A to ani nespomínam, aké je sebapoznanie dôležité.

Test som si robila presne desaťkrát, na rôznych stránkach, v rôznych jazykov, aky som dosiahla čo najpresnejší výsledok. [je tu self-talk...]
A tie charakteristiky až prekvapivo sedeli, rovnako ako Tumblr posty a meme a od vtedy sa považujem za hrdú majiteľku INTJ osobnosti, označovanej aj ako architekt, vedec, analytik či osnovateľ. Osamelý jazdec sa vraj jasnejšie vyníma. :D
Pochopila som, prečo je mi častokrát kladená otázka Čo si ty za ženu?, prečo si každý myslí, že sa hnevám, keď premýšľam, prečo je pre mňa život šachovnica či to, že považovanie spoločenských konvencií vyplýva z mojej povahy, nie z mojej častokrát znechutenej nálady. Myers-Briggs Type Indicator mi pomohol pochopiť, že každý z nás je jedinečný.


Veľmi ma potešil aj zoznam slávnych a fiktívnych INTJ. Stephen Hawking, Isaac Newton, Steve Jobs, Arnold Schwartzenegger, Vladimir Putin, Friedrich Nietzsche, Petyr Baelish a Tywin Lannister z Hry o tróny, Yennefer z Vengerbergu (Zaklínač), Gandalf či Jim Moriarty zo sérií o Sherlockovi.
Touto nálepkou nesprávne bývajú označní napríklad Voldemort (ENTJ), Katniss Everdeen (ISTP) a Sherlock Holmes (INTP).


Ak ste sa cez dostali cez dlhý úvod nadupadný informáciami, aj self-talk, priatelia, teraz je rad na vás! Urobte si tento osobnostný testy a zistite o sebe niečo nové :)
Hlavne mi nezabudnite dať vedieť do komentárov, čo vám vyšlo :)


TESTY:
http://www.16personalities.com/
http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes2.asp
http://www.emiero.sk/mbti-test/60/

3 komentáre :

  1. Poctivo som robila všetky štyri testy - trikrát mi vyšlo "INFP" (v tom prvom INFP-T), len na kvizy.eu zrazu že "ISFJ"? :D
    Väčšina vecí sedela - ale nie všetko. Podľa mňa sa nedá úplne zaškatuľkovať ľudí do osobnostných typov, lebo podľa určitej situácie môže každý reagovať inak a ostatne, ľudia sa menia, ale je to rozhodne zaujímavá štúdia a prvý krôčik k sebapoznaniu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelý článok :) Tiež sa veľmi pohybujem v okruhoch MBTI milovníkov, najmä na Tumblr. :D Test som si robila už veľa krát a vždy mi vyšiel INFP, čo sedí úplne presne, snílek a idealista. A ostala som milo prekvapená a potešená, že zdieľam typ s princeznou Dianou, Kurtom Cobainom, JK Rowlingovou, Van Goghom, Poem, Morrisseym… atď. Skvelá vec, tiež si myslím, že je dôležitá a veľmi pomôže k pochopeniu samého seba :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento test som si robila už veľmi dávno :) Vždy si ich na nete hľadám a skúšam, čo sa zmenilo/nezmenilo :D Hlavne ten prvý odkaz je vážne dobrý... Ja som INTJ, čo je na ženy jedno z najvzácnejších :D No vážne to na mňa sedí ako uliate.

    Viallen z http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť