stránky

22. 4. 2015

13 dôvodov, prečo si prečítať Pieseň ľadu a ohňa (Hru o tróny)

Zdravím. Ako sa Vám darí? Čo škola? Nezabíja Vás? Ak mám byť úprimná, mne lezie na mozog. Snažím sa jej venovať mnohé úsilie a výsledok žiaden -,-"
V dnešnom čánku budem -ako vám zaiste nadpis povedal- ospevovať knižnú sériu Píseň ledu a ohně (ASoIaF) od amerického spisovateľa menom George Martin, ktorú som začala čítať minulý rok a doteraz ma drží. Veľa ľudí ASoIaF odsudzuje, bez toho, aby čo i len nazrelo do jednej z kníh. Priznám sa bez mučenia, že ja som to robila tiež a teraz to pokladám za jednu zo svojích životných chýb.

Pozrime sa teda na moje dôvody.
Dúfam, že ste všetci obleční v drôtených košeliach, pripravení chytať deti, čo sa ponášajú na Joffreyho Baratheona.

Týmto vlaste odštartujem sériu článkov s názvom 13 reasons why, čiže 13 dôvodov prečo.



1.) ASoIaF nie je typická fantasy séria

Chcem tým povedať, že je ochudobnená o isté fantasy motívy. Nadprirodzené veci skôr tvoria akési pozadie ľudského konfliktu a boja o moc. Hoci to skutočné zlo prichádza zo severu, ľudia pred ním zatvárajú oči. Napriek tomu, že fantasy prvkov v tejto sérií možno nie je toľko, koľko by ste očakávali, je to tak lepšie.

2.) Enormné množstvo postáv

Asi som sa ešte nestretla s knihou, ktorej postavy by boli prepracovanejšie ako u Piesni ľadu a ohňa. Nehovoriac o tom, že ich je mnoho a pre Vás nie je problém nájsť si tú svoju (príliš sa na ne/ňu však neviažte:)). 

3.) Westeros

Dej sa odohráva hlavne na kontinente zvanom Westeros/Západozemí (pardon, neviem, ako to je po slovensky), čiže autor nezasadil dianie do nášho sveta, čo je aspoň u mňa veľké plus.


4.) Vlastné jazyky

Síce je takmer nemožné naučiť sa ich, je milé vedieť, že autor premyslel aj toto.


5.) Geniálny štýl písania

Martin je proste borec. Opísať na jednu celú stranu len chody pri večeri a to ešte aj tak, aby Vás to bavilo a úplne ste mu všetko zobali z ruky je jednoducho umenie.

6.) Postavy sú vykreslené ľudsky

Mnoho ľudí označuje Pieseň ľadu a  ohňa za morbídnu a to kvôli vysokej úmrtnosti postáv. Lenže akú šancu by mali normálni, bežní ľudia prežiť v takomto svete? Veľkú asi nie. Áno, stredovek je krutý a ASoIaF tiež, ale aspoň to nie je nijak prečačkané a hyperbolizované. Správne zaznamenané je aj to, že ľudia nemajú iba kladné, alebo iba záporné vlastnosti a každému občas sedí čosi na ramene. (Ned bol jednou z najčestnejších postáv, ale kam ho to doviedlo?) Ak sa Vám stane, že si obľúbite muža, čo chce zabiť brata (podľa mňa mal na to celkom dobrý dôvod), naivné dievča (naivné postavy mám zväčša v zuboch) či psychopata (vplyv seriálu...?), asi to tak má byť.
  
Poznámka pre tých, čo si myslia že v ASoIaF zomrie každá postava: Nie. Naozaj to tak nie je. Keď som začala čítať Hru o tróny, bola som prekvapená.

7.) Má piliere v histórii

Veľa zásadných udalostí v ASoIaF je založených na tom čo sa skutočne stalo. Autorovou inšpiráciou bola napríklad Vojna ruží, staroveká Sparta či Grécky oheň. Možno nakoniec lepšie pochopíte dejepis. Alebo Vás začne baviť :D


8.) Zmysluplné citáty 

Pieseň ľadu a ohňa obsahuje úžasné citáty. Možno Ste sa s nimi stretli, ale ich pôvod nepoznáte, kto vie...

9.) Pochopenie

Čítanie tejto knižnej série nie je len strata času. Niečo mi to aj dalo. Vďaka svete ľadu a ohňa som aj v reálnom živote pochopila motívy konania niektorých osôb. Nesnažím sa navrávať si, že som preto empatickejšia, ale rozhodne mi to pomohlo z psychologického hľadiska.

10.) Epický dej

Dianie je plné zvratov a nečakaných udalostí. Ani na chvíľku sa nebudete nudiť a čítanie bude pre Vás zážitok, ktorý potrvá dlhšie, pretože...


11.) Počet strán

Milujem knihy, ktoré nemám prečítané po pár hodinách. Len pre zaujímavosť:
Hra o trůny - 846 strán
Střet králů - 940 strán
Bouře mečů - 1198 strán
Hostina pro vrány - 864 strán
Tanec s draky - 1184 strán 
:)

12.) Seriál

Ak som Vás tými číslami odradila, ešte stále si môžete pozrieť seriál. (Na vlastné riziko!) Kniha však stále zostáva knihou, čiže lepšou variantou. 

13.) Ešte viac ľadu a ohňa...

Viac ľadu a ohňa nájde v knihe Winds of Winter, ktorá možno výjde v roku 2016. Takže ak nie ste nadšení, keď máte čakať, čítanie si pekne rozvrhnite.


Obálka by mala v originály vyzerať takto. Česká obálka zatiaľ známa nie je a slovenská v nedohľadne.

----------------------------------------------------------------------
Nechcem, aby sme sa zle pochopili. Pieseň ľadu a ohňa milujem, nikomu ju však nevnucujem a netvrdím, že je dokonalá. Dokonalú knihu som ešte nenašla. 

Máte aj vy knihu, na ktorú má mnoho pozitív a nadovšetko ju zbožňujete? Ak áno, čo máte na nej radi?


19 komentárov :

  1. Má ji moje kamarádka a bude mi jí pujčovat protože mě tento žánr zajímá:) Super důvody)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Poznám mnoho ľudí, čo na tom "fičia", ale sama som to zatiaľ nečítala :) Nie je to tak celkom môj žáner :/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelý článok, celkom si ma aj vyhecovala dočítať Hru o tróny. Práve päťstranové opisy večere mi prekážali a boli dôvodom, že som knihu na nejaký čas zavrela. Celkom má pobavila tvoja poznámka o postavách, 'príliš sa na ne neviažte' :D

    Zonia's Book World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj? To som rada ;3 :D
      Mne to až tak veľmi nevadilo...
      No áno, s tými postavami je to tak. Ale čakala som tam tých smrtí viac. Časom som však pochopila, že smrť nie je to najhoršie, čo môžu obyvatelia Westerosu zažiť ;)

      Odstrániť
  4. Minule som sa na tento článok nevedela dostať sa mi nechcel zobraziť, ešte, že si sa mi pripomenula komentárom lebo o tejto knižnej sérii velice uvažujem. Ja som začala pozerať seriál ale jednoducho viem, že v knihe je viac... nezvyknem čítať knihy ak som už videla seriál alebo film ale viem, že Game of thrones bude pecka a ty si udala pekné argumenty inak :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si prečítaj :)
      Veľa vecí v seriáli je pozmenených, je to tam viac mätúce. Keby som nečítala knihy, mala by som väčší problém vyznať sa v ňom.
      Knihy sú napísané naozaj pútavo, veľa udalostí tvorcovia seriálu vyškrtli, veľa postáv má pozmenený charakter, výzor či názory, ako napríklad Arya, Ramsay, Brienne...
      Ďakujem za pochvalu, dala by som viac, ale 13 je moje šťastné číslo :)

      Odstrániť
  5. čítam, čítam už som na 5ke Tanec s drakmi, ale musím to prerušiť kvôli skúškovému :) o to viac ale budem čítať potom a teším sa!
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Už dávnejšie som začala Pieseň ľadu a ohňa čítať ako e-knihu, ale na mňa boli niektoré scény opisované až príliš podrobne. Veľmi by som chcela začať pozerať seriál. Aj keď som počula, že sa tam hlavne zabíja a sexuálne žije. Ale tak to vo väčšine seriálov.... A knihu ktorú fakt zbožňujem je asi Nádherné bytosti- aj keď slovenský preklad je dosť slabý.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. So seriálom je to žiaľ tak. Ale nemyslím si, že sa v ňom zabíja viac ako v knihách. V knihe to máš detailne opisané a v seriály...nuž, vidíš to. Aj keď je to len "kečup".
      Slovenský preklad mnohých kníh je slabý, čo ma dosť mrzí. Preto, ale aj preto, že nemáme doma toľko miesta na papierové knihy, čítam knihy hlavne po česky v elektronickej forme.

      Odstrániť
  7. Myslím, že jsem opravdu pár citátů, které jsou zde obsáhlé viděla. A hodně mám ráda, když není děj nudný a předvídatelný. Možná si jí přečtu, jelikož máme ve škole povinnou četbu a zní to zajímavě:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Výborný článek :) Právě čtu Hru o trůny a musím říct, že mě nadchla :) George R.Martin prostě umí, Hra o trůny je geniální :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nečetla jsem, ale už docela dlouho nad tím uvažuji. Problém je, že je to hrozně rozsáhlá kniha a nevím, nevím, kdy na to budu mít čas.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ja som nad tým fakt dlho uvažoval...čítať - nečítať...a až po konci piatej série keď som sa aj kde tu dočítal že koľko je toho v seriáli inak, povedal som si že si to musím prečítať :) ....okrem toho jedna česká verzia knihy kde každá kniha je ešte rozdelená na dve má pekný vzhľad a bude to super vyzerať aj ako zbierka :) .....čo sa tvojich 13 dôvodov týka, úplne súhlasím obzvlášť s tým o postavách :D ...dokonca aj tie opisy mi tu z nejakých dôvodov nevadia..práve že sa mi páči ako je opisované premýšľanie postáv, ich spomienky do minulosti a aj to ostatné :) ...som zatiaľ za polkou prvej knihy a zatiaľ sa to veľmi dobre číta tak len dúfam že časom názor nezmením :) ...som veľkým fanúšikom tejto série :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. České obálky sú veľmi pekné, len je trochu zvláštne, že po slovensky to vychádza až teraz. Podľa mňa sa im to vôbec neoplatí.
      Aj mne sa štýl veľmi páči, opisy mi neprekážajú, práve naopak.
      Ako fanúšik tiež dúfam, že svoj názor nezmeníš :)

      Odstrániť