stránky

17. 8. 2015

13 fám o introvertoch, ktoré jednoducho nie sú pravdivé

Ahojte. Dnes vám prinášam mne celkom osobný článok - 13 fám o introvertoch, ktoré jednoducho nie sú pravdivé. Tiež by som to mohla nazvať 13 somarín, ktoré si extroverti myslia o introvertoch. Aby sa náhodou neobjavili nejaké nezhody, rozhodla som sa sem skopčiť definíciu introverta, ktorú som našla na referaty.atlas.sk (tá na Wikipedii podľa mňa tiež nebola úplne presná):
"Osobnosť charakterizovaná introverziou je orientovaná smerom k subjektívnemu zážitku, sústreďuje sa na vnútorný súkromný svet, kde realita je reprezentovaná tak, ako ju vníma sám jedinec."
Introvezia neznamená byť hamblivý alebo nespoločenský. No poďme sa radšej vrhnúť na tie *fámy*.

>>Číslo 1:
     Introverti neradi komunikujú.
Ako vás to vôbec napadlo? Ak stretnete niekoho, kto nerád komunikuje a väčšinu času trávi osamote, nemusíte ho hneď označovať nálepkou introvert, pretože je to pravdepodobne samotárskejší typ. Alebo  niekto, kto nie tak celkom má rád ľudí, napríklad mizatrop. Alebo niekto, kto má večne zlú náladu. Alebo niekto, nemá rád práve Vás a preto nekomunikuje s Vami.  Áno, introverti radšej počúvajú, než hovoria, ale to neznamená že neradi komunikujú.



>>Číslo 2:
     Introverti sú hambliví a nevedia sa presadiť.
Niektorí sú. Ale aj niektorí extroverti. Ja ako introvert veľmi hamblivá nie som. Iste, pri zoznamovaní sa s novými ľuďmi mám zvláštny pocit a nie som šťastná, že stretávam niekoho nového. Mojich pár priateľov mi vyhovuje. Ale nie som vystresovaná, keď mám vyjadriť svoj názor. Budem sa zaň biť, pretože mám pravdu! (INTJ osobnosť...dúfam, že mi je odpustené :D)

>>Číslo 3:
     Introverti radi čítajú.
Je to možné, ale určite nie všetci introverti.

>>Číslo 4:
    Intorverti majú menej energie ako extroverti.
Intoverti čerpajú energiu, keď sú sami, extroverti keď sú s ľuďmi. Preto záleží na okolnostiach, koľko energie daný človek má. A navyše, môže skúsiť jógu :D

>>Číslo 5
    Intoverti nevedia relaxovať a baviť sa.
Pridajte neústálu túžbu pracovať a máme tu definíciu workoholika. Introverti sa vedia baviť. Len majú o zábave inú predstavu. Vetu "Poďme žiť!" nikdy nepovedia v súvislosti s nejakou spoločenskou udalosťou. Alebo ju nepovedia vôbec.

>>Číslo 6
    Introverti sú inteligentní a kreatívni.
Kreatívni možno sú, ale tiež nie všetci, veď ľudia sú rôzny. A hodnota IQ nemá nič spoločného s tým, či ste ambivert, extrovert, alebo introvert.

>>Číslo 7
    Introverti sú chladní, neosobní nerdi.
Väčšina introvertov kladie veľký dôraz na emócie a verí, že sú dôležité na poznanie seba a iných ľudí.

>>Číslo 8
    Introverti neradi chodia von.
Nonsens. Každý, kto má trochu viac skúseností s introvertmi vie, že radi chodia von. Ale nie na veľmi DLHÚ DOBU. Potom chcú ísť domov. A to je rozdiel :D :D

>>Číslo 9
    Introverti "žerú" všetko roztomilé.
Napríklad mačky. Alebo psov. Alebo oboje. Alebo zajačiky, škrečky, morčatá a iné potvory. Ja mám rada plazy. A sovy a krkavce. Všetky dravé vtáky. Počuli ste už vôbec o sociopatoch??

>>Číslo 10
    Myšlienky introvertov sú viac hlboké a filozofické.
Nie, nie, nie. My si len tie hlúpejšie nechávame pre seba :D

 >>Číslo 11
     Extroverti sú lepší predavači ako introverti.
Celkom vtipné tvrdenie, o tom by som vedela kecať celý deň :D
Nemyslím, že obchodovanie je o charizme. Skôr o schopnosti predávajúce zmanipulovať konzumenta. Takže si treba dávať pozor, toť moja rada.

>>Číslo 12
    Introverti trpia depresiami.
Depresie sú psychická porucha, rovnako ako schizofrénia, psychopatia, OCD či anorexia. Extroverti si myslia, že život introvertov sa riadi týmto vzorcom:
Introverzia➡Mizerné sociálne zručnosti➡ Osamelosť➡Depresie➡Sebapoškodzovanie➡Samovražda
Omyl. Toto je život extroverta bez priateľov. Zničujúce, ja viem.

>>Číslo 13
    Introverti sa nikdy nezmenia na extrovertov.
Narodila som sa v znamení leva. Levy milujú spoločnosť a pozornosť a ja som kedysi nebola iná. Bola som totálny extrovert, no uzavrela som sa a musím uznať, že tento štýl mi vyhovuje viac. Ked som sa ja zmenila z extroverta na introverta (hoci mám stále aj extrovertné chvílky), prečo by sa to nedalo naopak? Tento spätný proces je zložitejší, ale nie nemožný. Veď sa spýtajte hociktorého psychológa.

 ✎Tento článok je založený na pokuse vyvrátiť stereotypy.

29 komentárov :

  1. To číslo 10 mě dost pobavilo :D já jsem tedy asi spíš extrovert, i když záleží na společnosti, někdy se taky prostě radši nevyjadřuji :D
    Ráda bych tě pozvala ke mně na blog na giveaway, odkaz vpravo v menu, www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snažila som sa :D
      Rada by som sa zapojila, ale žiaľ nemám Instagram a ani sa nechystám založiť si ho.

      Odstrániť
  2. Super článok, ešte som nič podobné nečítala. Ale fakt si to vystihla, hlavne osmičku a desiatku :D Tiež som introvert a tieto veci sú jednoducho klasika, čo si každý myslí alebo sa ma pýta :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, chcela som pridať niečo neknižné. Rozhodovala som sa medzi týmto a "Rôzne tváre metalu" :D

      Odstrániť
  3. Zaujímavý a poučný článok (pre mňa). Síce sa rada klasifikujem ako introvert, ale tak poznáš ma, bohužiaľ sa veľmi nevyznám.
    Takže ďakujem za tento článok. c:

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale takto to neber, nikoho som predsa poúčať nechcela.

      Odstrániť
  4. Pěkný článek. : Já jsem taky asi introvert, ale na druhou stranu mám svůj okruh lidí, mezi kterými jsem úplný extrovert. Nevím tedy, jestli je to možné, ale alespoň mi to tak připadá. Každopádně, skvělý článek. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. totálne výstižný članok ! palec hore.
    www.dominicaminarik.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Niečo z toho na mňa sedelo, že sa to mňa ako introverta týka ale niečo je strašná kravina :D
    Veľmi dobrý článok ešte som na taký nenatrafila takže veľké plus.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Naozaj dobrý článok, pobavil! :D :D Navyše som taký ešte nikde nevidela. :D A niektoré veci fakt sedia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Naprosto úžasný článek. Jsem sice introvert, ale taky s těmito stereotypy nesouhlasím. Občas mám trochu problémy s komunikací, ale když mám náladu, tak dokážu prokecat celý hodiny. Jinak č. 9 mě pobavilo :D
    Young, Wild and Free

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ach, tak toto je vážne úžasný článok! Vždy som bola extrovert, rada som trávila čas v spoločnosti, no poslednú dobu na sebe pozorujem, že sa pomaly, ale iste mením na introverta.

    Pozývam ťa na Giveaway, ktorá práve prebieha u mňa na blogu :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
  10. jasné, na internete nájdeš množstvo drístov ohľadom tejto témy. Kto je introvert? a kto extrovert? Ja si myslím, že mnoho z nás sa ani jasne klasifikovať nevie a mnohokrát sa stáva, že aj keď si človek myslí že je introvert (niektorí ľudia si to veľmi radi myslia) má v sebe čo to z extroverta. Nestretla som sa s človekom, ktorý by bol jasný introvert alebo extrovert. Je to skôr o pohľade, ktorý v danej situácii zastaneš. Ja som si napr kým som nezačala študovať psychológiu myslela, že som jasný introvert, že rada som so svojimi myšlienkami a sama podobne. Lenže ja sa cítim dobre aj medzi ľuďmi a niekedy jednoducho na ľudí nemám chuť a to nie je otázkou charakteru ale otázkou nálady by som povedala :) skôr by som asi odporučila si prečítať knihu http://www.martinus.sk/?uItem=140917 (Susan Cain - Ticho) pre všetkých tých, čo majú pokrk takýchto povrchných mýtov ako aj ty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne to si myslím aj ja. Bežný človek to takto klasifikovať nevie, všetko je založené na stereotypoch. Ďakujem za skvelý tip, určite si skúsim knižku prečítať, ešte som o nej nepočula :)

      Odstrániť
  11. 5 a 8, yes, yes, yes, už by to ľudia mohli pochopiť.:D Celkovo super článok.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Skvělý článek, celkem jsem se zasmála :-) Fakt super! :-)
    http://verrygusto.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mega článok! Veľmi chválim. Určite napíš aj ten o metale, rada si to prečítam :))
    A nemôžem nič iné iba súhlasiť. A musím priznať, že niekedy sa vážne cítim akoby som mala svoj vlastný svet. A hoci nerada chodím von, teraz sa u mňa tak trochu začala ozývať potreba sa nejak socializovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Aj o nás extrovertoch kolujú rôzne fámy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ty jsi INTJ osobnost? *snaží se v klidu dýchat* To je super!! Konečně někdo!

    OdpovedaťOdstrániť