stránky

29. 8. 2015

Príbeh Čarodejnice | Deborah Harkness

Vedkyňa Diana Bishopová si počas výskumu v oxfordskej Bodleianskej knižnici nevedomky vyžiada zakliaty alchymistický rukopis. Diana pochádza zo starobylého, významného čarodejníckeho rodu, no sama nechce mať nič spoločné s čarodejníctvom, zanevrela naň po smrti svojich rodičov. Preto po zbežnom nahliadnutí a pár poznámkach vráti knihu do skladu. Jej objav však spôsobí nebývalý rozruch vo svete bytostí a do knižnice sa nahrnie horda démonov, čarodejníc a upírov. Diana totiž náhodou natrafila na žiadaný, stáročia stratený poklad – a je jediná, ktorej sa podarilo prelomiť jeho zaklínadlo. 

Názov: Príbeh Čarodejnice
Pôvodný názov: A Discovery of  Witches
Autorka: Deborah Harkness
Séria: Príbeh čarodejnice
Diel: prvý
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 552
Vydavateľstvo: Ikar (2011)
Filmové spracovanie: Tuším, že ho plánuje natočiť Warner Bros.

Vitajte pri najnovšej recenzii, milí priatelia. Debutujúca autorka Deborah Harkness mám prináša zaujímavú knihu, miešajú sa v nej motívy fantasy a mágie, s prvkami histórie a romantiky. Na Martinuse je dokonca vypredaná. To sa tak často nestáva.

Hoci je táto knižka dosť dobrá na debut, nemôžem povedať, že to bol extra zážitok. V prvom rade je kníh s takouto tématikou hrozne veľa a preto nemôžem povedať, že by bolo čítanie nezabudnuteľné. Upíri, démoni...všade a zas a znova dookola. Medzidruhová či zakázaná laská sú v každej druhej YA knihe a možno aj preto vo mne Príbeh čarodejnice zanechal aj negatívne dojmy. Takže originalita = nič moc.

DEJ:

Hlavná hrdinka, historička Diana Bishopová berie svoju prácu vážne (aspoň spočiatku) a všetok svoj úspech si chce vydobiť sama, bez pomoci akýchkoľvek čarov. Pochádza totiž zo starého a mocného čarodejníckeho rodu, no svoju moc môže predsa pokojne ignorovať a zaobísť sa bez nej. Pravidelne chodieva veslovať a venuje sa práci, od ktorej mnoho očakáva. I keď nevedomky čaruje.
Nájdením a nechceným odčarovaním zväzku Ashmole 782 na seba upúta pozornosť mnohých a okolo Diany sa zrazu motajú "neželaní cudzinci". Jedným z nich je aj šarmantný, úžasný, sexy, všestranne talentovaný, bohatý, dokonalý -kto by to čakal, však???- upír Matthew Clairmont, ktorý sa jej dokonca vyšplhá do bytu. A kolotoč sa môže začať...

Ja osobne som čakala, že Matthew, ktorý sa tam hneď na začiatku objavil bude niečo ako Dianina nemesis, alebo arch enemy. Lenže som sa mýlila a z lásky Diany a Matthewa sa stala pointa celej knihy (Tá nemesis sa mi páčila viac -.-) a autorke sa vcelku podarilo prekvapiť ma.
Matthew Dianu presvedčí, aby začala používať svoje schopnosti, prijala svoj pôvod, párkrát si zájdu na večeru, pričom Diana sa o všetko strachuje, nie tak celkom z vlastnej vôle kúpi najdrahšie víno...bla bla bla, Proste som sa neustále modlila, nech sa tí dvaja už konečne spolu vyspia a celá tá sprostá romanca sa skončí. Avšak, moje modlitby neboli vypočuté a Matthew a Diana boli stále spolu. Naozaj. Kebyže s niekym trávim toľko času ako oni dvaja spolu, pravdepodobne by som sa zbláznila...
Je to odveci, ale aj tak.

Diana sa priučí nový schopnostiam, zistí, že dokáže ovládať živly, cestovať v čase. Fajn, ale opäť nám tu vzniká dokonalá hlavná hrdinka, čo všetko dokáže. Chyba!

POZNÁMKY aneb VECI, KTORÉ SÚ HODNÉ SPOMENUTIA

Voči deju a myšlienke som mala výhrady, na autorkin štýl písania nemôžem povedať krivého slova. Nezaťažovala nás zbytočnými opismi a kniha sa dobre čítala.
Taktiež sa mi páčili prepojenia s históriou, dozvedela som sa veľa zaujímavých vecí, napríklad to, že sa Newton zaujímal o alchýmiu. Dokonca som si našla na nete Auroru Consurgens a študovala ju :D
Postavy boli dobre spracované, rôznorodé. Body dole by šli len za Dianu a jej absurné reči typu : "Bojíš sa ma?" a za mainstreamového Matthewa.

Scéna, kde dala Diana Mattovi napiť sa svojej krvi mi prišla bizarne a zbytočne nafúknuto, a Dianine mučenie bolo poňaté veľmi nerealisticky, pretože nie je možné, aby človek (alebo čarodejnica) bez väčších komplikácií toľko zniesol.

Kniha bola popretkávaná informáciami z rôznych odborov, nepôsobili nudne a obyčajne a za to som bola celkom vďačná. Ak by som hodnotila, Príbeh čarodejnice by s privretím oka získal 3*. Dobrý debut, ale pár vecí autorka poriadne skazila.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ujo Google si zo mňa opäť robí srandu a pri hľadaní fan artov na Príbeh Čarodejnice mi našiel Daenerys Lisu -.-  tá ženská je snáď všade :D

Čítali ste túto knihu? Ako sa vám páčila?

17 komentárov :

  1. Pekne spracovaná resp. rozdelená recenzia mám pocit ako keby si ten štýl písania trošku zmenila.
    Kamarátka túto sériu čítala a veľmi to chválila. Mňa to akosi neláka ale vraj je dobré na tom to, že je to už fantasy skôr pre dospelých.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, áno, najskôr som chcela opísať negatívne pocity z tejto knihy.
      Dá sa to tak kategorizovať, no pri dnešných deťoch...

      Odstrániť
  2. Jeeej, Discovery of Witches! Na túto knihu som často narážala na Goodreads, dokonca ju mám aj na wishliste. V angličtine má dosť peknú obálku a táto slovenská... uhm, neviem, neviem. Ale znie to dobre, niekedy sa hádam na to vrhnem ^^ Super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa práveže táto slovenská páči viac, teda až na ten pentagram.
      Ďakujem :)

      Odstrániť
    2. Zvláštne. Mne vždy pripadajú krajšie anglické/americké obálky. :D

      Odstrániť
  3. Uvažovala som, že si túto knihu prečítam a po tvojej recenzii som rozhodnutá, že to aj urobím. Iba kvôli štýlu a prepojeniam s históriou.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vypadá to super :)

    http://nikolaknazikova.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knížka vypadá dobře :) Já mám teď rozečtený druhý díl His Dark Materials a je to super :) The Colorful Blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. His Dark Materials ani nepoznám ale pohľadám to :)

      Odstrániť
  6. tá Daenerys je asi naozaj všade :D inak to vyzerá na takú knihu oddychovú, pri ktorej by som sa ja odreagovala, ale celkom mi už lezie na nervy, že všade sú ti upíri krásni a neviem aký úžasný, už toho bolo celkom dosť :D ale zase, keď hovoríš, že si sa dozvedela mnoho vecí z rôznych oborov a teda hlavne z histórie, tak to nemusí byť až také zlé :)
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netvrdím, že to bolo zlé, ale mohli sme tu nájsť rôzne tie klišé, ktoré väčšinou bývajú v nemožnej YA literatúre.
      Rôzne odbory, to teda hej :D niektoré dialógy som si musela prečítať viackrát, hlavne keď šlo o štiepenie chromozómov a podobné veci.

      Odstrániť
  7. Nečetla jsem, ale určitě to mám jednou v plánu. Můj wishlist už je takhle dost nekonečný, ale nevadí :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvělá recenze :) O knížce slyším poprvé, ale dost mě zaujala :) Vypadá vážně dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť