stránky

14. 9. 2015

Hobit | J. R. R. Tolkien

Ahojte :) dúfam, že ste do nového školského roka vykročili správnou nohou. Teraz vás vítam pri najnovšej recenzii, recenzii na knihu Hobit od VEĽspisovateľa, pána Tolkiena.
Aj keď sa Hobit dejovo odohráva pred sériou Pán prsteňov, čítala som v opačnom poradí.
Na začiatok by som chcela podotknúť, že hodnotím knihu, a nie filmy, ktoré sú o niečom inom.


Anotácia:
Hobit Bilbo Bublík má pohodlný život, nie je ctižiadostivý a len zriedka cestuje ďalej ako na druhý koniec Vreckán. Raz sa však pred jeho dverami objaví čarodejník Gandalf s trinástimi trpaslíkmi a zoberú ho na cestu „tam a zase späť“. Chcú získať poklad veľkolepého Smauga, veľkého a veľmi nebezpečného draka...

Názov: Hobit (prosím vás, po slovensky s jedným B!)
Pôvodný názov: The Hobbit or There and Back Again
Autor: J. R. R. Tolkien
Séria: -
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 232
Vydavateľstvo: Slovart (2012)
Filmové spracovanie: pri Hobitovi nielenže máme filmové spracovanie, ale filmové spracovanie má tri časti. Hodne toho pomenili, ale stojí za pozretie. Som veľký fanúšik Stredozeme (to vám už asi došlo) či už v knižnej podobe, alebo na filmovom plátne.


Tých obálok je strašne veľa druhov...na obrázku je tá, ktorá je podľa môjho vkusu najkrajšia.
Tak, kde začať? Ak by som mala posúdzovať podľa anotácie, asi by sa mi do Hobita veľmi nechcelo. Siahla som po ňom z jednoduchého dôvodu, a síce, Pán prsteňov sa v mojom rebríčku TOP kníh usadil veľmi vysoko, aktuálne patrí Tolkien medzi mojich najobľúbenejších spisovateľov a určite tam pobudne dlhú dobu.
Hobit si zaslúži najvyššie možné hodnotenie už len kvôli faktu, že ovplyvnil fantasy literatúru a teda bez Hobita by žáner fantasy neoslovil také veľké masy ľudí. O Tolkienovi sme sa dokonca učili.

Hobit je vo všeobecnosti považovaný za knihu pre deti, čo nie je tak celkom správne. Deti by totiž mohol nudiť. Aj veľa tínedžerov sa na neho sťažujú, kvôli rozsiahlym umeleckým opisom ho majú v zuboch. Ach, tá dnešná generácia!
Ako je možné, že Tolkienove knižky bavia ľudí po celom svete ešte dnes??

Vytvoril vlastnú, do detailov prepracovanú ríšu, vlastný jazyk, vdýchol život už nepoužívaným runám... Jeho knihy zdobia nákresy, mapy, básne...taký talent sa nenájde len tak.

Dosť zbožného obkecávania, pohnime sa ďalej.

Nebolo by fajn "len tak náhodne" stretnúť starého (ale múdreho, tým myslím poklonu :D) čarodejníka, ktorý by vám navrhol vydať sa na dobrodružnú výpravu? Nebolo by dobré, keby k vám vtrhlo trinásť trpaslíkov, (ktorých mená som si nevedela zapamätať všetky, ale na konci som ich vedela) rozhodnutých zobrať vás na "cestu tam a späť"?
A Bilbo toho zažil veľa. Od pokecu s drakom, cez Bitku piatich armád až po hádanky v tme.
-▬-▬-▬-▬-▬-
Hobita Bilba som si obľúbila. Nebol hrdina či bojovník, ale dokázal sa vynájsť, ukázal Thorinovi a všetkým, čo ho podceňovali, že je skutočný lupič. (Z tohto vyplýva ponaučenie: Vždy počúvajte Gandalfa.)

Napätia je v Hobitovi požehnane. Koniec bol podaný fenomenálne.
Štýl písania je to, čo nemusí sadnúť každému. Menej dialógov, viac opisov.
Čo ma trochu mrzelo, bola neprítomnosť ženských postáv. Chápem, ženy sa zvätša nezúčastňovali bojov, nedohadovali s drakmi, no predsa mi trochu chýbali. Tolkienove silné, trochu idealistické hrdinky mám rada.

Koniec (smrť troch určitých postáv) ma prekvapil, nečakala som to a bolo mi to ľúto. ("Nie! To nemôže myslieť vážne! Prečo? Prečoo?!")

Hobit je pomerne malá a tenká knižka, no máme v nej mnoho udalostí. Ak ste ho ešte nečítali, vrelo vám ho odporúčam a dúfam, že nebudete prskať (alebo ste to nerobili) kvôli "nudnému" kvetnatému štýlu. Je to umenie!


18 komentárov :

  1. Pekná recenzia! A strašne moc sa mi páči tvoj nový dizajn blogu :3 "Hobitie" filmy sa mi páčili, snáď sa dostanem aj ku knihe :) (ha, hovorí sa to pri každej to-read knihe :D :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To si vravievam aj ja :D
      Ďakujem, pôvodne som chcela niečo stiahnuť ale nakoniec som to takto naskladala.

      Odstrániť
  2. Hobit je úžasná kniha a nedá sa nesúhlasiť so všetkým, čo si o tomto diele napísala. Mňa osobne bavila úplne celá kniha, od začiatku až do konca, opisy neopisy. A doteraz som si ani neuvedomila absenciu ženských postáv.
    Mala by som konečne dočítať Pána Prsteňov.
    Ako vždy super recenzia :3

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenzia! Zatiaľ som sa k Hobitovi s jedným B nedostala, ale určite niekedy chcem a veľmi ma to láka. A ani filmy som nevidela, povedala som si, že si ich nepozriem kým neprečítam knihu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja to tak väčšinou robievam. Určite sa oplatí prečítať.
      Ďakujem.

      Odstrániť
  4. Priznám sa, že som po knihe ešte nikdy nesiahla. No vyzerá to tak, že sa k tomu uchýlim :)

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knižku som nečítala, akosi ma nikdy nelákala, ale bola som na tom v kine a filmy boli fajn... len asi zbytočne natiahnuté do troch dielov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. naprosto sdílím tvůj názor! Hobit je úžasná kniha a před panem Tolkienem smekám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hobita jsem jako knihu nikdy nečetla, ale byla jsem na dvou filmech v kině - sice vím, že filmy jsou ve své podstatě o něčem úplně jiném, než kniha, ale alespoň základní přehled mám.
    Květnatý styl psaní mám ráda. Docela dlouhou dobu si to chci přečíst, tak se k tomu snad konečně někdy dostanu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale tie filmy sú tiež úplne geniálne ;3
      Tak dúfam s tebou. Hobita by si mal prečítať každý :)

      Odstrániť
  8. Krásně napsaná recenze :) Hobita jsem četla už jako malá a rychle mi přirostl k srdci :) Od té doby se k němu ráda jednou za čas vracím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Milujem Hobita napísala si to krásne!

    OdpovedaťOdstrániť