stránky

28. 12. 2015

Mŕtvy na Pekelnom vrchu | Juraj Červenák

Na konci 16. storočia zúri v kresťanskom pohraničí vojna s Osmanskou ríšou. Turci sa pokúšajú preniknúť k bohatým banským mestám v hornom Uhorsku. Vojnového veterána Steina vyšlú do Štiavnice odhaliť zradcu, ktorý sa chystá nepriateľom ukázať tajnú cestu do dobre opevneného mesta. 
Pátranie ešte skomplikuje vražda miestneho šľachtica. Stein musí spojiť sily s mestským notárom Matejom Barbaričom, aby rozplietol klbko sprisahaní a zločinov, z ktorých mnohé siahajú hlboko do minulosti. Zdá sa, že všetko súvisí so zlorečeným Pekelným vrchom – mnohí veria, že sa na ňom zjavuje duch zhýralej meštianky, a po nociach sa tam rozlieha vytie psov, čo strážia bránu do záhrobia.


Názov: Mŕtvy na Pekelnom vrchu
Pôvodný názov: Mŕtvy na Pekelnom vrchu
Autor: Juraj Červenák
Séria: Kapitán Stein a notár Barbarič
Diel: prvý
Pôvodný jazyk: slovenčina
Počet strán: 256
Vydavateľstvo: Slovart (2013)
Filmového spracovania sa pravdepodobne na veľkú škodu nedočkáme.
Goodreads: 4,13

Moje hodnotenie: ★★★★✬

Všetci knihomoli, alebo celkovo ľudia, ktorí aspoň trošku čítajú (teda môj prípad) sa už určite aspoň raz stretli s takzvanou čitateľskou krízou. Čitanie vás odrazu baví menej, trpíte akútnym nedostatkom dobrých kníh, kníh, ktoré by vás bavili. Pred pár týždňami skôr mesiacmi som sa do tejto...ehm...situácie tiež dostala. Vtedy som si uvedomila, že počítač, resp. Dragon Age je lepší kamarát. Kniha Mŕtvy na Pekelnom vrchu u mňa túto "krízu" čiastočne zažehnala.

Nerozumiem, ako môže niekto prehlásiť, že by si ani za nič neprečítal dielo od slovenského autora. Iste, už mnoho vydavateľstiev sa podujalo na vydanie slovenských nepodarkov, no v USA sú na tom podobne. S tým rozdielov, že podobné kúsky sa nachádzajú menej často, pretože kníh je zákonite viac. (No ja mám na ne šťastie :D)

Pán Červenák je veľmi talentovaný spisovateľ. V histórii sa vie orientovať majstrovsky a to isté platí aj o používaní archaizmov. Párkrát som dokonca musela o pomoc požiadať strýka Googla :D
Kniha je napísaná dobre, štýl písania jednoducho nejde nevyzdvihnúť. Pekelný vrch je pomerne tenká knižka, veľa dialógov, čo je na jednej strane plus, no na druhej strane by som uvítala viac vaty, omáčky...


Na moje veľké potešenie nie je napísaná z pohľadu jednej postavy. Rozdielnych protagonistov (Stein, Barbarič, Jaroš) som si ľahko obľúbila.
Smrteľne vážny kapitán Stein bol kedysi vychýreným turkobijcom, no kvôli zraneniu kolena ho tentoraz z fronty vyškrtli. Po boku kaprála Jaroša sa vydáva do Štiavnice, s úlohou vypátrať zradcu, ktorý chcel do mesta vpustiť Turkov. Mlčanlivý Jaroš je taký priateľ do každého počasia. Vyzbrojený bystrým umom, násilia sa neštíti (pekne povedané) a ako sám poznamenal, bolesť mu nevadí.
Notár Barbarič, ktorý by každej pod sukňu vliezol, ma bavil svojimi poznámkami. Inteligenciou a schopnosťou mierniť Steina tiež vynikal.


Detektívna zápletka je zapletená až dosť, s výsledkom a usvedčením vinníkov som bola spokojná. Nechcem ju veľmi rozoberať, predsa len, spoilery sú spoilery a v detektívke to platí dvojnásobne.
V niektorých recenziách som sa stretla s názormi, že bola komplikovaná, že sa ten dotyčný ani nevedel zorientovať v tom, kto koho skántril. S týmto absolutne nesúhlasím, myslím, že všetko bolo dobre spracované.

Dej bol teda dobrý, hoci nie dokonalý. Nachádzame tu aj čarodejnicko - mystickú vsuvku, veď viete, stredovek. Mrzelo ma, že nebola objasnená viac, Barborine rituály boli vskutku zaujímavé.

___________________________________________________
Kniha Mŕtvy na Pekelnom vrchu je tiež bohatá na drsnejšie scény a občasné opisy mučenia (obe mi sadli a do knihy sa hodili). Len také mierne varovanie pre slabšie žalúdky.
Výsledné hodnotenie sa nakoniec vyšplhalo na 4 a pol hviezdičky, čiže som veľmi spokojná a veľmi príjemne prekvapená. Pekelný vrch bol skrátka hardcore.

6 komentárov :

  1. Pekná recenzia.
    Máš pravdu, v dnešnej dobe veľa ľudí prehlasuje, že slovenské knihy sú 99% bullshit a nikdy by po nijakej nesiahli. Nie som na to hrdá, ale sčasti tiež zdieľam tieto predsudky spoločnosti; tým štýlom, že slovenských autorov síce nehejtujem, avšak nevyhľadávam.
    Mŕtvy na pekelnom vrchu znie ako zaujímavý titul, snáď sa k nemu niekedy dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka.
      Tak slovenské tituly nevyhľadávam ani ja. Ku kúpe tejto knihy došlo na Bibliotéke a kvôli podpisu autora si ju chránim ako oko v hlave :D

      Odstrániť
  2. Milujem Červenákove knihy! Pekná recenzia.
    -Mitch.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som už tiež rozmýšľala, že si od neho niečo prečítam, ale čo ja viem... neviem, či by ma to bavilo a a dosť ma odstrašili aj tie nechutné scény. Ja také veľmi nemusím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak skús od neho fantasy :)
      Tie scény zasa nie sú zasa úplne strašné. Iba trochu drsnejšie.

      Odstrániť