stránky

6. 1. 2016

1 | Hra o trůny | George R. R. Martin

Už pri zakladaní blogu som sa tešila, kedy budem mocť zrecenzovať Pieseň ľadu a ohňa a moje nadšenie pretrváva aj pri písaní tejto recenzie. Nechápem, ako je možné, že som sa k nej dostala iba teraz. Prvé štyri diely som takmer doslova skosila minulý teda vlastne predminulý rok (neviem ako vy, ale ja som stále v roku 2015). S piatou časťou som chcela počkať, prečítať ju zároveň so šiestou knihou, no zdá sa, že by som sa načakala ešte dlhú dobu, takže som skrátka vzala do ruky Tanec s drakmi a ponorila sa.
Túto sériu až príliš milujem na to (čo iste viete), aby som venovala všetkým knihám jediný článok.

"Když hraješ hru o trůny, buď zemřeš, nebo zvítězíš. Žádná střední cesta neexistuje."  (Cersei Lannister)


Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy... Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít.

Názov: Hra o trůny
Pôvodný názov: A Game  of Thrones
Autor: George R. R. Martin
Séria: Píseň ledu a ohně
Diel: prvý
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 846
Vydavateľstvo: Talpress (2011) | áno, čítala som po česky, za čias, kedy ešte slovenské vydanie neuzrelo svetlo sveta a neľutujem to, preklad je veľmi dobrý
Filmové spracovanie: Seriál s najlepším introm bol spočiatku vernou kópiou knihy. Teraz? Ani veľmi nie, no neprekáža to.
Goodreads:  4,44 (Radšej už ani nekomentujem GR komunitu -_-)
Moje hodnotenie: Síce je z matematického hľadiska za určitých podmienok možné dať 20* z 5...
Ale čoby.
★★★★★

Niekedy, keď si kupujeme nové topánky, sú prvé kroky v nich hotové utrpenie, no keď ich poriadne rozchodíme, zistíme, že by sme ich nevymenili za nič na svete. Také boli aj moje prvé pocity z Hry o tróny. Po prečítaní prológu som knihe povedala svoje dovidenia a na istý čas opäť "vrátila do poličky". (asi som nebola zvyknutá na niečo tak úžasné)
Keď som sa k nej opäť dostala, zahryzla som sa do nej, nadávala si za krátkodobé prerušenie čítania.

"Může člověk vůbec být statečný, když má z něčeho strach?" (Bran Stark)
"To je jediná chvíle, kdy může být statečný." (Ned Stark)

Nikdy by som si nemyslela, že niekto okrem Tolkiena dokáže vytvoriť tak pútavú históriu alternatívnej Zeme. Nechýbajú králi a lordi, rytieri a princezné, intrigy a tradície, zrady a vojny, turnaje a náboženstvá.


"Mysl potřebuje knihy, tak jako meč potřebuje brus, pokud má svoje hrany udržovat nabroušené." (Tyrion Lannister)
POSTAVY:
Priznám sa, že som sa spočiatku vo veľkom množstve postáv strácala, mená mi prišli takmer rovnaké. Daenerys, Viserys, Rhaella, Rhaenys, Rhaegar, Aerys, Jaehaerys, Aegon a Aemon, Jon Sneh, Jon Arryn, Jon Umber, Bran Stark, Brandon Stark, Brandon Staviteľ, Jorah Mormont, Jeor Mormont, Theon, Tywin, Tyrion,..všetko jedno. A o tituloch ani nevravím. Zvykla som si. Po pravde...knihy s piatimi postavami teraz nedokážem čítať.
Postavám v Hre o tróny nič nechýba, nie sú čiernobiele. Sú rôznorodé, uveriteľné, až takmer žijúce.
Milujete ich, nenávidíte, súcitíte  nimi či ich chcete mŕtve.
Všetky svojské, nijak neokopírované z iných diel (aspoň čo ja viem).

Šetrite si slzy, >>>spoiler:  váš obľúbený Ned Stark<<<  je len začiatok.


"Náš obyčej je ale starší. Žilami Starků proudí krev Prvních lidí a držíme se víry, že člověk, který vynese rozsudek smrti, by sám měl tít mečem. Když vezmeš jinému člověku život, jsi povinován pohlédnout mu do očí a vyslechnout si jeho poslední slova. A pokud nejsi schopen udělat to, pak si ten člověk možná ani nezasluhuje zemřít."  (Ned Stark)
DEJ:
Príbeh je plný zaujímavých detailov, súvislostí, zvratov, preskakuje od jednej dôležitej scény k inej, bez výplnkových rečí medzi nimi a každá scéna končí v najnapínavejšej časti. Sklamanie z prerušenej línie netrvá dlho, na prevrat si rýchlo privykneme a opäť sa v  Hre o Tŕony topíme. Dej jednoducho musí človeka baviť. Je prepracovaný. Strhujúci. Pútavý.
Prvý diel sa sústreďuje hlavne na rod Starkovcov, spravodlivých vládcov severu. Eddard (Ned) musí na žiadosť kráľa, svojho dlhoročného priateľa, Roberta Baratheona opustiť Zimohrad a vydať sa na juh, kde sa stane kráľovým pobočníkom, pričom sa voľky-nevoľky sa zapletie do intríg okolo kráľovského dvora. Berie so sebou aj dve svoje dcéry - staršiu Sansu, naivné dievča plné snov, a svojráznu mladšiu Aryu.


Na Zimohrade zostáva jeho žena Catelyn, s najstarším synom a dedičom, Robbom a najmladšími chlapcami - drobným Rickonom a o trochu straším Branom, ktorý po páde z veže nedokáže chodiť a zverencom Theonom Greyjoyom. Brana, zatiaľ čo leží v bezvedomí, prenasledujú zelené sny, sny v ktorých sa stretáva s trojokou vranou, ktorá mu hovorí, že hoci nebude chodiť, bude lietať.

"Nikdy nezapomeň, kdo jsi, protože svět na to nezapomene určitě. Udělej to svou předností a nedopusť, aby to bylo tvou slabostí. Obrň se proti tomu a nikdy to nebude použito k tomu, aby ti to ublížilo." (Tyrion Lannister)

Za hranicami Západozemia, sa u chlapíka menom Illyrio Mopatis skrýva Viserys Targaryen, spolu so svojou sestrou Daenerys, potomkovia šialeného kráľa Aerysa II. Targaryena. Viserys túži po armáde, aby mohol dobyť Sedem kráľovstiev a tak predá svoju sestru khalovi Drogovi. Vystrašené dievčatko sa postupne mení na sebavedomú mladú ženu.


Na Zdi/Stene/Múre (?), ktorým je obohnané celé Západozemie, môžme sledovať, ako si počína Nedov nemanželský syn Jon, ktorý odišiel so svojím strýkom Benjenom, aby sa stal členom Nočnej hliadky.

Intrigy na kráľovskom dvore ústia do občiaskej vojny, takmer nik si nevšíma skutočné nebezpečenstvo, ktoré prichádza z ďalekého severu.

„Pod každým prstem měl čepel, hroty pokroucených mečů vyčnívajících jako tesáky z opěrek trůnu. Dokonce i po třech staletích byly některé ostré tak, že dokázaly říznout. Železný trůn byl pro neopatrného plný pastí. V písních se pravilo, že bylo třeba tisíce mečů, aby ho vyrobili, rozžhavených doběla ve výhni plamenů dštících ze chřtánu Baleriona Černého děsu. Kovali jej padesát devět dní. Konec jejich snažení korunovalo toto pokroucené černé monstrum vyrobené z jako břitva ostrých hran, hrotů a pásů kovu; trůn, který mohl zabít člověka, a také zabil, pokud lze věřit příběhům."  (GRRM o Železnom tróne)

OSTATNÉ:
Kniha je bohatá na detailné opisy, čo síce mne nevadí, no pre niekoho môže byť problém a tým to sa vytvára jedno z mála negatív. Autor sa nezdráha obetovať postavy, o ktorých by sme si na základe iných kníh mysleli, že ich nepustí, pretože musia zohrať dôležitú úlohu v deji, vykonať niečo veľké. Umierajú jedna po druhej a príbeh sa tak stáča a krúti neočakávanými smermi, čo vytvára skvelý čitateľský zážitok.

Kam ďalej?

10 komentárov :

  1. Ja som čítala jednotku minulý rok (už som v roku 2016 :D) ešte niekedy začiatok a kniha si ma získala, ale na dvojku som sa už nedostala. No asi som spravila veľkú chybu v tom, že som pozrela najprv seriál a potom, keď som sa už pustila do čítania, nebavilo ma to až tak, lebo dialo sa tam skoro to isté. Ale autor vie rozhodne veľmi dobre písať, má krásne živé opisy a neuveriteľné postavy.
    Len sa proste neviem dokopať k čítaniu dvojky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si vždy prečítala jednu knihu a potom pozrela jednu sériu. Veľmi ma prekvapilo, že sa seriál bol vernou kópiou knihy, myslím, že som s tým doteraz až v takej miere nestretla. Ale ver mi, každou sériou sa seriál na knihu ponáša menej a menej, vlastne ho chcú teraz od kníh oddeliť, kvôli zvyšným dvom knihám.
      Tak snáď sa k dvojke dostaneš, držím palce :)

      Odstrániť
  2. Ja som sa minulý rok (aspoň myslím, že to už bol rok 2015) dostala len k prvým dvom knihám, pretože trpezlivo čakám na slovenský preklad. Preto chcem trojku zhltnúť spolu so štvorkou (ktorá asi vyjde na moje narodeniny) cez letné prázdniny. A predtým aj predchádzajúce dva diely na pripomenutie.
    So seriálom som to akosi vzdala, pretože som nechcela, aby mi seriál prezradil dôležité momenty knihy a pokazil mi tak zážitok z čítania. Možno sa k nemu ale raz dokopem.
    Tak či onak je to skvelá séria, tak snáď sa do tridsiatky dočkám všetkých siedmich (ak ich bude sedem) kníh v slovenčine.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten preklad rieši každý. Podľa mňa sú dobré oba, aj český aj slovenský.
      Do tridsiatky? Bože môj, snáď hej :D

      Odstrániť
  3. Viděla jsem prvních pár dílu seriálu a na základě toho jsem si chtěla pořídit knížku, ale zatím nemám našetřené peníze ://

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak chceš, ja ju mám v elektronickej forme, napíš mi mail a ja ti ju pošlem :)

      Odstrániť
  4. Pozerám seriál a nad knihou som rozmýšľala už dávnejšie :) Snáď sa mi to tento rok podarí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je kniha o hodne lepšia, len otázne je, či ťa teraz bude baviť.

      Odstrániť
  5. Mě seriál kvůli smrti vůbec neláká, ale kniha je prý trochu jiná, možná ji zkusím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V knihe sa tiež dosť zabíja, teda aspoň pre človeka, ktorý nie je zvyknutý. No iné je čítať ako vidieť.

      Odstrániť