stránky

11. 2. 2016

2 | Střet králů | George R. R. Martin

Ak ste nečítali prvý diel a chystáte sa, pozor, aj v anotácií sa nájdu spoilery.

Názov: Strět králů
Pôvodný názov: A Clash of Kings
Autor: George R. R. Martin
Séria: Píseň ledu a ohně
Diel: druhý
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 940
Vydavateľstvo: Talpress (2011)
Filmové spracovanie: Jo, kniha je sfilmovaná ako druhá séria seriálu Game of Thrones
Goodreads: 4,39
Moje hodnotenie: ★★★★★

<< Hra o Trůny                                                       Bouře mečů>>

"Neříkej mi lorde Sněhu." Trpaslík zvedl obočí. "Byl bys raději, kdyby ti říkali Skřete? Dej jim vědět, že jejich slova ti ubližují a nikdy nebudeš mít pokoj od urážek. Když ti chtějí dát jméno, vezmi si je, učiň je svým vlastním. Pak ti jím už nebudou moci ubližovat." (Tyrion)
Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži - král Robert Baratheon a lord Eddard Stark - kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy - kometa barvy krve a plamene - o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddarův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti.

O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s divokými a Jinými, co tam přebývají. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli... a s tím nejtvrdším srdcem. Protože - když se střetnou králové - chvěje se celá říše.

Keďže pokračujem v recenzovaní série Pieseň ľadu a ohňa, na radu prichádza druhá časť s názvom Clash of Kings, alebo teda po slovensky Súboj kráľov. Nedá sa povedať, či je jednotka lepšia ako dvojka, alebo naopak, Střet králů je skvelým pokračovaním geniálneho eposu. Autor pokračuje presne tam, kde skončil predošlý diel, plynule, bez zbytočných zádrheľov, čo má okrem Martinovho talentu na svedomí aj patričná spisovateľská skúsenosť. Nevraviac o tom, že GRRM je jednoducho pán zvratov. Miestami som sa až zamýšľala, ako je možné, že tieto knižky pochádzajú viac-menej z hlavy jedného človeka.


Když člověku vytrhneš jazyk, nedokazuješ tím, že je to lhář, pouze světu říkáš, že máš strach z toho, co by lidem mohl říct. (Tyrion)
<<<PÁR SPOILEROV alebo niečo k deju>>>
Opäť môžme sledovať osudy našich viac aj menej obľúbených postáv. Do občianskej vojny vstupujú Greyjoyovci, železní. Keď Robba Starka jeho stúpenci vyhlásia za kráľa severu, Zimohrad je zverený Branovi, a spolu s ním všetka zodpovednosť. ktorá k tomu patrí. Prichádzajú súrodenci Reedovci, Jojen a Meera, ktorí prejavujú neobvyklý záujem o Branove sny. Stannis Baratheon sa po porazení svojho brata Renlyho, s podporou Búrlivého koca vyhlasuje za právoplatného kráľa Siedmich kráľovstiev. Na jeho strane stojí aj Melisandra, kňažka z Ashaja, duchovná predstaviteľka červeného boha, R'hllora. Melisandra pôsobí navonok chladne, ba až fanaticky, nezdráha sa obetovať, dať plameňom ani nevinné dieťa.

Catelyn cestuje na juh, s cieľom a poverením uzatvoriť spojenectvo proti Lannisterovcom, pričom sa spolu s Brienne z Tarthu stáva svedkom Renlyho vraždy.
Do Kráľovho prístavu príchádza Tyrion Lannister, aby sa stal kráľovým pobočníkom. Musí bojovať proti Cerseiným intrigám, zdokonaľovať obranu mesta.
Theon prichádza za svojím otcom ako Robbov vyslanec, no nemôžeme povedať, že by Balonovi Greyjoyovi padol do oka.

Arya, prezlečená za chlapca menom Arry, cestuje na sever s Yorenom. Sú však napadnutí Lannisterovcami, vedenými Amorym Lorchom. Arya uteká s Gendrym, Horúcim koláčom (ty kokos, po slovensky to znie vážne divne) a Zelenorukým Lommym. Zachráni život trom drsným chlapíkom - Jaqen H'ghar, Rorge a ten tretí sa tuším volal "Kousač"... a to oprávnene - ktorých viedol Yoren k Nočnej hliadke. Dostanú sa do Harrenova, kde Arya pochopí, že zachrániť kriminálnikov bola dobrá voľba.


Keď pomyslím na to, že Arya mohla zabiť Boltona...
<<<KONIEC SPOILEROV>>>

Vlastne na túto knihu (ako inak) nemôžem povedať nič zlé. Postavy, ktoré som jednotke priam nenávidela mi vcelku padli do oka. Sansa, Cersei, Jaime...hlavne Jaime. Toho teraz úplne zbožňujem. Theona som nemusela ani v prvej knihe, no na konci Súboja kráľov som ho chcela mŕtveho. Mŕtveho, nie týraného...ups, ďalší spoiler. A Daenerys tiež. To dievča tiež nemám veľmi v láske.

"Robert chtěl být milován. Můj bratr Tyrion trpí stejnou chorobou. Ty také chceš, aby tě měli rádi, Sanso?"   "Každý chce, aby ho lidé měli rádi."                              "Vidím, že krvácení ti na rozumu nepřidalo," řekla Cersei. "Dovol mi podělit se s tebou ve tvůj výjimečný den o kousek ženské moudrosti. Láska je jed. Sladký jed, to ano, a přesto zabíjí."

Ale takmer všetky moje obľúbené postavy prežili, čo je hlavné. To boli časy.

Čo musím vychváliť do nebies je náboženstvo. GRRM by si s takouto fantáziou a prístupom mohol založiť vlastnú cirkev.
(url obrázka here)

Všetko, čo som písala v recenzii na Hru o tróny, samozrejme platí. K postavám si vždy vypestujete nejaký ten vzťah, či už kladný, alebo záporný, no postupom času sa ich naučíte brať aké sú, čo sa Vám môže aj do života zísť.
Pieseň ľadu a ohňa, okrem toho, že baví, nás teda zároveň poúča o krutosti stredoveku a histórii celkovej, aj nám umožňuje nahliadnuť do hláv iných ľudí, akoby to bolo skutočné.

Myslím, že 5 hviezdičiek je málo. Vždy, keď čítam nejakú recenziu a vidím tam: Nejaké chybičky krásy to malo, iba krútim hlavou. Čo by chceli?

Pripravte sa teda na ďalšiu porciu intríg, krvi a...citrónových koláčikov. A na úžasnú finálnu bitku ako bonus.

2 komentáre :

  1. Fajná recenzia. Knihu som ,,zhltol,, za necelé 3 dni. Dosť som sa na ňu naviazal. Hlavne na niektoré postavy - Jaime, Tyrion,... :D Tých 5 hviezdičiek (kľudne aj viac) si zaslúži :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já jsem viděla Hru o trůny akorát jako seriál a to první dvě a půl série. Vím ale, že knihy jsou hodně oblíbené a usoudila jsem, že právem. Sama se je ovšem číst do budoucna nejspíš nechystám :)

    OdpovedaťOdstrániť