stránky

19. 4. 2015

First book rewiev ;3

Milí čitatelia :)
Po dlhšom zvážení témy tretieho článku som si povedala, že napíšem prvú knižnú recenziu, keďže sa chystám písať ich "na plný úväzok". Podľa môjho názoru musia byť témy prvých recenzií, ako aj prvých čánkov starostlivo vybrané, veď ide aj o to, ako sa admin(ka) zapíše. Preto som si vybrala jednu z kníh, ktoré mám rada. Vlastne mi niekto poradil... :D

Pri písaní (nielen) knižných recenzií sa v prvom rade budem snažiť byť objektívna (ale niektoré názory si neodpustím :)), čiže okrem svojho postoja ku knihe a postavám budem hodnotiť aj štýl písania, grafické spracovanie, originalitu autorovho nápadu, atď.

Tak a teraz Vám prestavujem...
...
...

Fablehaven. Fablehaven I Čaroles.

No čo ľudia? Máte nejaké skúsenosti, názory či postoje spojené s touto knihou (knižnou sériou)? Tak sa s nami o ne neváhajte podeliť v komentároch :)

O tejto knihe:

Stáročia boli čarovné bytosti zhromažďované v ukrytej rezervácii nazvanej Čaroles, aby sa zabránilo ich vyhubeniu.
Je to jedna z posledných pevností ozajstnej mágie. Očarujúce? Jednoznačne. Vzrušujúce? Nepochybne. Bezpečné? Skôr naopak...
Kendra a jej brat Seth nevedia, že ich starý otec je správca Čarolesa. Prastaré zákony udržiavajú v lesoch ukrytých za vstupnou bránou rezervácie poriadok medzi chamtivými trolmi, nezbednými satyrmi, zlomyseľnými bosorkami, skazenými škriatkami a závistlivými vílami.
Keď však Kendra a jej brat Seth porušia pravidlá, oslobodia sa mocné sily zla a súrodenci musia čeliť najväčšej výzve svojho života, aby zachránili svoju rodinu, Čaroles a možno aj celý svet.



Názov: Fablehaven: Čaroles
Pôvodný názov: Fablehaven
Autor: Brandon Mull
Séria: Fablehaven
Diel: prvý
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 354
Vydavateľstvo: Fortuna Libri (2011)
Filmove sprácovanie: áno (pokiaľ viem, pripravuje sa)
 --------------------------------------------------------------------------------------
S čím začať...?
Túto knihu som dostala na narodeniny od rodičov. Na prvý pohľad obyčajná rozprávka pre mladších. Ale prizrite sa bližšie...nevidíte to? Tak si prečítajte Fablehaven a určite neoľutujete.

Ako ste si mohli všimnúť z anotácie, kniha je o dvoch súrodencoch. Súrodencoch, ktorí trávia povinné prázdniny v dome svojich starých rodičov. Spočiatku pokojné a nudné dni, ktoré Seth trávi poväčšinou skúmaním lesa napriek zákazu starého otca sa zmenia na Kendrinu snahu všetkých zachrániť. 
Dej knihy sa odohráva, pravdaže, v Čarolese, kde sa môžeme zoznámiť s rôznymi bytosťami a zákutiami tohto zázračného miesta. Okrem hlavnej dejovej línie tu môžeme nahliadnuť napríklad do Leninej minulosti, vidieť vzťahy medzi jednotlivými druhmi bytostí a dozvedieť sa dačo o Spoločenstve Večernice, ktoré chce oslobodiť démonov, využiť ich v svoj prospech a ovládnuť tak celý svet.



Plusy a mínusy:

Začnime najskôr tým ťažším a keďže je táto kniha moja srdcovka, sú to minusy.

Značným mínusom je neprepracovanosť postáv, ktoré sú pomerne jednoduché a nie je ich až tak veľa. Ale časom sa to napraví.
A to je podľa mňa všetko. Niekomu príde Fablehaven detskejší, ale ja zastávam názor, že táto kniha zaujme rovnako ako deti aj dospelých.

Plusy. Originalita. Nikdy som nič podobné nečítala. Inšpirácia. S touto knihou, resp. sériou som spoznala veľké množstvo postáv (bytostí), o ktorých som ani nevedela, že existujú. Autotov štýl písania je perfektný. A obálka tiež. Som jediná, komu sa páči?

A teraz tých pár osobných poznámok či výhod:
Veľmi ma ako odporcu romantiky potešilo, že v knihe nie je takmer žiadny sentiment.
Vďaka tejto knihe som sa vlastne dostala k fantasy a keby som sa ku tomuto žánru nedostala, pravdepodobne by som neprečítala toľko kníh, koľko som prečítala.
A hlavný hrdinovia nie sú žiadny namyslení blbci.
 Hoci mi Kendra asi prvú polovicu knihy hrozne pílila nervové bunky, naučila som sa ju mať rada.

Rekapitulácia...

Fablehaven je úžasná kniha, ktorá má čo ponúknuť čitateľovi každého druhu, Ak ste po nej niekedy poškuľovali, určite si ju zadovážte :)
Nevtieravý humor zanechá na Vašej tvári úsmev a ani nehovorím o tom, že z tohto zväzku vyplýva unikátne poučenie.


~Moje hodnotenie~



Ďakujem za pozornosť, ľudia :)


4 komentáre :

  1. Fablehaven som čítala a jednotka sa mi veľmi páčila. Dvojka a trojka ma už tak nenadchli a k ďalším dielom som sa nedostala ešte zatiaľ.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som čítala všetky, ale najviac sa mi páčila trojka

      Odstrániť
  2. -Spoilery-
    Fablehaven je, ako iste vieš, srdcovka c:
    Obálky sú úplne úžasné, ešte som nenašla žiadnu ďalšiu knihu, ktorej obálka by sa mi páčila viac ako Fablehaven.
    Pre mňa je jediné mínus Navarogova smrť, cez ktorú sa neviem preniesť :D
    S Nedom Starkom súhlasím, už trikrát som prečítala celú sériu a chystám sa aj štvrtýkrát.
    Ja osobne by som dala FB 90%

    Skvelo napísaná recenzia, teším sa na ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálky sa páčia aj mne :)
      Ja som Navaroga nemala nikdy rada. Najradšej som mala Setha a spočiatku mi vadilo, že všetku slávu berie Kendra.

      Odstrániť