stránky

25. 5. 2015

Divergencia // Veronica Roth

Ahojte. A na môj blog práve prichádza článok plný kritizovania! :D (jedna z mojich najobľúbenejších činností :D) Na mušku som si zobrala Divergenciu od V. Roth.

Pred čítaním upozorňujem, že toto je skôr vypísanie nedostatkov ako objektívna recenzia, ale budem rada, ak si to prečítate (a na konci nebudete naštvaní či urazení).

Rozhodla som sa napísať recenziu na knihu Divergencia (ktorú som už čítala dosť dávno, no svoje dojmy si pamätám) a to z dôvodu, že sa ma na ňu každý pýta. Priznám sa...prechovávam k celej Divergent sérii zášť, nesympatie až nenávisť (to ste asi už pochopili), čo samozrejme jej hrdí nadšenci nechápu (a ja zasa nechápem ich :D). No začnime poriadnym úvodom, ako sa patrí.




Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...

Názov: Divergencia
Pôvodný názov: Divergent
Autor: Veronica Roth
Séria: Divergencia
Diel: Prvý
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 392
Vydavateľstvo: Slovart (2012)
Filmové spracovanie: áno
--------------------------------------------------------

Divergencia má mnoho predpokladov na dobrú knihu. Ale veľdielo to nebolo. Systém frakcíí je skvelý nápad a prostredie bolo dobre vymyslené a opísané. No ja som aj napriek tomu bola po prečítaní sklamaná. Prečo? V prvom rade mi nesedel autorkin štýl a text sa mi čítal ťažko (dobre, uznávam, že tu bolo oproti Hunger games zlepšenie ale aj tak...). V druhom rade postavy. Boli také nemastné-neslané a nevedela som sa s nimi zžiť. (Caleba som mala kupodivu rada.) A bolo ich málo. Malé množstvo postáv bez zaujímavých vlastností. A potom sa čudujde, že sa ma žiadna zo smrtí nijak nedotkla -,-

Najväčším problémom však bola pre mňa Tris, ktorú som vôbec nemala rada. Stále u mňa sedí na tróne pre najviac nenávidené postavy. Bola odvážna, to nepopieram. Ale zároveň mi prišla sebecká a impulzívna. Vôbec nepremýšľala predtým, ako niečo urobila, na všetkých kašľala, zabila si kamaráta, nechala svojich rodičov a priateľov napospas smrti, Tobiasa prefackala, keď sa ju pokúšal chrániť...A jej myšlienkové pochody (ktorých bolo rekordne málo) sa vôbec nedali čítať. Ale Sauron ju sleduje...

Všetky tie drobné nedostatky by som bola schopná odpustiť, ... ale počas celej série som dúfala v Trisinu smrť (úprimnosť nadovšetko) a zakončenie série bolo celkom fajn. Ale už odbáčam od témy.

Takže to tu už radšej stopnem a všetkým fanúšikom Divergencie odporúčam prečítať si Tolkiena.

Ja som informovanosť? Aspoň že tak :D
Moje hodnotenie:









7 komentárov :

  1. Naozaj naozaj krásna zmena blogu!
    A ku knihe... mňa to síce až tak neláka ale plánujem čítať, pretože vraj kniha je naozaj skvelá. Ale ako píšeš tak, nečakám, že to bude dáke veľdielo ako napr. Pán prsteňov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, snažila som sa :D
      Hlavne neočakávaj veľa a radšej buď milo prekvapená. Ja som po prečítaní toľkých kladných hodnotení a po pozretí filmu zjavne žiadala priveľa.

      Odstrániť
  2. Krásný nový design. :)
    Divergenci jsem četla, ještě se mi to docela líbilo, ale ty další díly byly hrozný. A film Divergence stejně tak. Na Rezistenci jsem už radši ani nešla. Ale Divergence byla ještě docela dobrá. Ale četla jsem hodně lepších dystopií.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, pôvodne som chcela čierny, ale nakoniec som dala toto.
      Fakt? Tak to ti závidím a obdivujem ťa zároveň.
      Podľa mňa bol film skvelý :D oveľa lepší ako kniha.
      Mňa dystopie nikdy veľmi nelákali, možno som ešte len nenašla tú správnu. Neodporučíš mi niečo? :D

      Odstrániť
  3. Pomocou hentoho obrázku mi tiež vyšla informovanosť, ale ja informovaných neznášam :D S niektorými vecami s tebou súhlasím, napríklad s tým, že Divergencia bola lepšia ako Hunger games, s ktorých sa všetci idú zblázniť. Čo sa týka Tris, miestami mi tiež poriadne liezla na nervy, ale v podstate nebola jedna z mojich nenávidených postáv :)
    Inak, super dizajn! ^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si zas myslím, že imformovanosť je najlepšia frakcia :)
      Počkať, počkať ja si vôbec nemyslím, že Divergenia bola lepšia ako Hry o život, práveže som zástancom názoru, že nič nie je horšie ako Divergencia. Tris...v Experimente mi už vadilo aj to, že dýcha...
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  4. Divergenci se zrovna chystám číst, tak uvidím jaký zanechá dojem. sice jsem už viděla oba filmy, ale ráda čtu i knižní předlohy. podle filmů mám teda raději Hunger Games, ale knižním vydání je asi lepší Divergence... no to se ukáže :D
    Zvu tebe i tvé čtenáře na giveaway, která se koná na mém blogu :)
    GIVEAWAY TADY

    OdpovedaťOdstrániť