stránky

12. 8. 2015

Rudá jako rubín | Kerstin Gier

Vitajte pri najnovšej recenzii.
Na začiatok len toľko (v niektorých článkoch som to už určite spomítala), že romantiku mám v zuboch. Vlastne mi normálne dokáže pekne otráviť život. Hovorím o bežných presladených kravinkách... ale nie o " mojom" (všimaj úvodzovky, človeče) najnovšom knižnom objave.

Dámy a páni, pripravte sa na cestovanie v čase!


Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Názov: Rudá jako rubín (načo to sem takto píšem, keď je to v názve?)
Pôvodný názov: Rubinrot - Liebe geht durch alle Zeiten
Autorka: Kerstin Gier
Séria: Diamanty (Láska nezná čas)
Diel: prvý
Pôvodný jazyk: nemčina
Počet strán: 336
Vydavateľstvo: CooBoo (2012)
Filmové spracovanie: trailer TU.

----------------------------------------------------------------------------------
Túto knižku mi spomenula kamarátka, so slovami: "Neviem, či by sa ti páčila, je v nej dosť romantických scén". A nebola by som to ja, keby som po nej skôr či neskôr nesiahla. Nie kvôli romantike, ale kvôli faktu, že "asi nie je pre mňa". Musím uznať, že ma Rudá jako rubín prekvapila v dobrom slova zmysle.

Prečítala som si mnoho pozitívnych recenzií. Takmer všetky obsahovali poznatky o tom, aká je Gwen dobrá hlavná hrdinka. Pri čítaní týchto názorov som sa chichotala a vravela si, či mi obstála aj moje kritéria. A obstála. Ešte nikdy som si žiadnu hladnú hrdinku neoľúbila tak, ako teraz Gwendolyn, (Jedine Sansu ale tá sa v tomto prípade nepočíta...) Bol milá, ale zároveň úprimná. Odvážna, aj keď sa bála. A jej drobná naivita mi neprekážala. Ale v žiadnom prípade nebola dokonalá, čo si cením.
Gideon ma naopak trochu miatol, ale nakoniec na mňa urobil dobrý dojem. A Leslie! Tá bola bezpochyby jedna z najlepších kamarátok, aké môže dievča v mojom veku mať.

K deju

Dej sa mi páčil. Najkratších tristo strán v mojom živote.
Bol originálny (svojim spôsobom), aj keď je kníh s motívom cestovania v čase už dosť.

Gwen zdedila gén na cestovanie v čase, aj keď si všetci mysleli, že ho zdedí jej sesternica Charlotte (strašný tvor, aj s jej matkou -_-). Charlotte sa na cestovanie v čase pripravovala už od malička. Šerm, jazdy na koni, hodiny histórie, tanca a jazykov...Až na ten tanec jej závidím :D
Dej naberá rýchly spád, Gwen spoznáva nové tváre, všetci ju považujú za zradkyňu, všade je zmätok a nakonieco ona z toho vzíde ako tá najhoršia. 
...súcit...
...súcit...
...súcit...

Do knihy som sa úplne zažrala, naozaj to bolo najkratších tristo strán v mojom život. Dokonca tam sme mohli vidieť aj jeden a pol smrti! (Preboha, čo som to za morbídneho tvora?)

Ďalšie vecičky

Obálka je nádherná. Dokonca mi nevadí, že je ružová. I keď... tie ksichty sú trochu creepy :D
Osobne sa mi najviac páči obálka-dvojka.
Diamanty mi prirástli k srdcu. Ty kokos! Ja tomu neverím! Zamilovala som si sériu (sériu!!), kde je ústredným motívom láska! Nespoznávam sa :o
Kerstin píše úžasne. Tak isto sa mi páčili aj správne podané historické fakty. Historické fakty síce nikdy nie sú zlé...pre mňa. Myslím však, že tu by mohli sadnúť takmer každému.
Rudá ovlývala aj humorom, docela som sa pobavila.


Ale aby som len nechválila. Jednou z vecí, čo sa mi nepáčila, bolo klišé zakončenie. Niežeby bol priveľmi zlé, ale klišé to podľa mňa rozhodne bolo. A trochu zvláštne bolo, že sa všetky udalosti v knihe odohrali za tak krátku dobu.

Aby som to zhrnula
Táto kniha bola pre mňa skôr oddychové čítanie, ale ani to nezabránilo tomu, aby sa z toho stala moja nová srcovka. Nie je úplne nabitá akciou, ale aj tak je dosť možné, že sa od nej nebudete môcť odtrhnúť.

A viete, čo by Rudú spravilo ešte viac super? Veľký, epický a krvavý opis boja! Alebo radšej nie.., takýto motív by asi mnoho zničil.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozhodla som sa final rating nakoniec úplne vypustiť, je to len dilema. Orientačné a veľmi osobné hodnotenie nájdete hore v menu, alebo tu.

8 komentárov :

  1. Skvělá recenze :) Drahokamy taky patří mezi mé srdcovky :) Další díly jsou stejně dobré, jako ten první :) A zkus i film, stojí za zkouknutí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím. Vlastne teraz čítam trojku.
      Film až potom, kdesi som čítala, že mi iba pospoileruje celú sériu... :/

      Odstrániť
  2. Tuto knihu si chci už hodně dlouho přečíst, ale ještě jsem si ji ani nekoupila, protože mám hodně restů. Také jsem četla samé pozitivní recenze a tak jsem zvědavá jak se mi kniha bude líbit, ale věřím, že se mi líbit bude, protože já romantiku mám hodně ráda. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani nevieš, aká som happy že sa ti to tak páčilo c:
    Mňa osobne Gideon trochu štval, ale mám ho celkom rada. A tak celkovo je to moja srdcová séria... Epické boje tam síce nie sú, ale počkaj si na koniec trojky. Súhlasím s tvojím názorom na postavy a ešte musím dodať, že osobne som si neskutočne obľúbila Lucy a Paula.
    A tiež by som ti doporučila "Prvú striebornú knihu snov", tiež od Kerstin, podobný štýl, to by sa ti tiež mohlo páčiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hlavne mi nič neodporúčaj takto :D
      Potom sa mi do toho nechce. Radšej povedz, že je to strašné...
      A Prvá strieborná kniha snov...ja neviem...na Drahokamoch sa mi páčilo hlavne to cestovanie v čase, sny ako idea mi veľmi nesedia...

      Odstrániť
  4. Fajn. Teraz si ju už definitívne musím prečítať :D Musí to byť fakt dobré, keď sa to aj tebe-neromantičke páčilo. Už nevydržím čítať ani jednu pozitívnu recenziu, musím to mať! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D
      Nemôžem povedať, že to je najlepšia séria, akú som čítala, ale určite mám novú srdcovku :)

      Odstrániť