stránky

21. 4. 2016

Zo zákulisia príbehov #3 & #4: Obľúbená postava & Svet v tvojom príbehu

Dnes dve časti projektu od Lyn a Moon. Minule mi to nejak..ušlo.

Predošlé témy:

Téma na marec: Obľúbená postava


Samozrejme som si postavu nevedela vybrať. Začala som písať nový projekt, psychologickú poviedku s názvom Útočisko, v ktorej opisujem život (nielen) problémových a duševne chorých deciek a dospievajúcich v nápravnom zariadení. Mojou obľúbenou postavou je okrem jedinej postavy, ktorá zatiaľ bola predstavená, psychopata Marka Stevensona, ktorý má na svedomí (zatiaľ) 2 vraždy, aj sedemnásťročná schizofrenička Marilyn Madison, celý život týraná a zneužívaná, ktorá na tom temnom mieste nachádza skutočný azyl.

Ak by som zvolila postavu z TT-čka, určite by to bola Myell Minth, ktorá sa aj za cenu vlastného života pokúšala o záchranu uneseného brata.
Z projektu Šepot vetra by to bol určite Virðuleg alebo Armband. Virðuleg preto, lebo mám slabosť pre záporné postavy a Armband je úplný archetyp vikinga, korých milujem takmer tak veľmi ako elfov. (Alebo aj viac??)

Na Asdryine cesty tmou som samozrejme nezanevrela, a keďže sú mojou prioritou, obľúbenú postavu vezmem z nich. Ak si odmyslím všetkých zloduchov, vrahov a rezníkov, ktorí bojujú na "tej správnej" strane, zostáva mi len...Asdrya.

1. Prečo práve táto postava? 

Nuž...dobrá otázka. Prednedávnom bola Asdrya ešte autobiografická postava. Teraz to už za autoštylizáciu považovať nemôžem, nakoľko som toho hodne pomenila, pridala jej pár zlých vlastností, a každá postava má v sebe kúsok mňa.
Asdrya je fanatička, bažiaca po moci, ale zároveň má pekných pár dôvodov byť krutá a bezcitná. Kedysi niekto múdry povedal: Čo ťa nezabije, to ťa posilní. A niekto to upravil na: Čo ťa nezabije, prinúti ťa želať si, aby si bol mŕtvy. Ja však vravím: Čo ťa nezabije, spraví z teba silnejšieho, krutejšieho a väčšieho _________. (doplňte si tam akékoľvek nepekné slovo)

Zároveň je Asdrya hlavná záporáčka a ako som už spomínala, záporné postavy mám veľmi rada. Ale, nemá len zlé vlastnosti, nájdeme u nej aj pár perličiek.
A okrem toho, písať knihu z pohľadu zápornej postavy je viac-menej ešte neokukané.

2. Ktoré vlastnosti máš na svojej obľúbenej postave najradšej a prečo?

*Inteligencia a cieľavedomosť.
Kto ma aspoň trocha pozná, vie, že  inteligenciu považujem za omnoho dôležitejšiu než výzor. But who cares?
Nemám vo zvyku písať príbeh z pohľadu jednej postavy, ale ak áno, tí dotyční budú pravdepodobne cieľavedomí stratégovia, čo po tom že možno občas necitliví, samotárski či arogantní :D

Raz sa ma ktosi pýtal, či mi nevadí, že moju hlavnú postavu nebudú mať ľudia radi. Najskôr som chcela odvrknúť, že Asdryii to je šumafuk, ale potom som sa zamyslela. Mozog každého pracuje inak, každý je ovplyvniteľný svojim okolím, výchovou, atď. Zoberte si kohokoľvek bezohľadného a krutého, napríklad Hitlera či Stalina. V každého mysli musel nastať skrat, aby ho to doviedlo tam, kam sa dostal.

A tu nejde o to, aby mali Asdryu radi, ale o to, aby bola znesiteľná a pochopená aj so zlými vlastnosťami a temnou mysľou. Je to pre mňa niečo ako psychologická výzva, takže uvidíme, či to ustojím :D

*Vernosť.
Možno si poviete, že v niekoho zlého a podlého nie je miesto pre vernosť, ale opak je pravdou. Asdrya poväčšinou kope sama za seba a na nikoho sa neviaže, no ak v niekom nájde priateľa a či nebodaj aj lásku, urobí pre neho čokoľvek. (v rámci možností, chápete :D)

*Nepanikári.
Asdrya vždy premýšľa, nekoná nerozvážne a vie si zachovať chladnú hlavu. Vždy zváži, ako jednotlivé kroky ovplyvnia jej budúcnosť.

*Kladie dôraz na spravodlivosť...
a nielen pokiaľ ide o ňu, aj čo sa týka ostatných. Zastáva názor, že nevinných je potrebné chrániť, vinníkov potrestať, úplatky neberie. Nie preto, lebo by jej to ťažilo svedomie, verí v organizovanú spoločnosť a takisto pamätá na to, že keď ona bola na dne, správali sa k nej spravodlivo. Vždy všetko opláca rovnakou mincou, čo by iní mohli nazvať pomstychtivosťou.

3. Aké tri veci by tvoja obľúbená postava zachránila z horiaceho domu a prečo?

1. Derbingtonov palcát, ktorý zohrá dôležitú úlohu v bitke o Nîs'worth [číta sa Ni:z'vort]
2. Mapu podzemných chodieb Nîs'wortha, ostrova, kde sa odohráva dej celej knihy.
3. Strážny kameň, nakoľko žiaden z obyvateľov sa bez neho nemôže pohnúť ani na krok bez toho, aby dostal šíp do chrbta. Na Nîs'worthe platia prísne a kruté starobylé pravidlá. Strážny kameň majú všetci obyvatelia, tým sa vyznačujú a spoznávajú. Ten, kto ho nemá, je braný za cudzinca. A ďalší zákon znie: cudzincom, utečencom a vyhnancom vstup zakázaný. Keď chce niekto navštíviť Nîs'worth, potrebuje oficiálne povolenie. 

4. Čo najhoršieho by ste dokázali svojej postave spraviť?

Všetko, načo len pomyslíte, aj keď som proti neopodstatnenému zabíjaniu a týraniu postáv, s úmyslom psychicky deptať čitateľov. *pozdravujem GRRM
Keďže som vytvorila trocha drsnejší svet aj postavy, rany a smrť k tomu samozrejme patria.


5. Ako veľmi sa vaša hlavná postava podobá na vás samých?

Je ako moje zlé dvojča :D
Keďže mala byť Asdrya autobiografická postava, do istej miery sa stále podobá, aj napriek všetkým reformáciám a zmenám. Vlastne som sa do toho začala špárať po prečítaní dvoch kníh od Stephena Kinga. Nechcela som iba dalšiu Mary Sue, ako som už spomínala, chcela som prepracovanú postavu s temnými stránkami a psychológiou.

6. Dočká sa vaša obľúbená postava šťastného konca alebo dokážete opísať jej/jeho smrť?

Bude to záležať len na nej, a jej rozhodnutiach, ona sama bude strojcom svojho osudu a paniou svojho šťastia (aká "príkladná" tajuplná veta :D)

Téma na apríl: Svet v tvojom príbehu


1. Do akej doby/storočia/dimenzie je tvoj svet zasadený a prečo?

Prirovnávam ho k neskorému stredoveku, Spoločnosť je delená na privilegovaných a neprivilegovaných, je zväčša feudálna, na čele stojí quav'es, cisár. Dianie celého príbehu je umiestnené na už vyššie spomínanom ostrove Nîs'worth, ktorý bojuje za svoju nezávislosť na krajine Teifaand-Nîs, takpovediac...hoci je samostatným administratívnym celkom, nepoddajní obyvatelia (tvárme sa, že to chcú aj bežní ľudia a že im to nie je úplne ukradnuté :D) by chceli z Nîs'worthu aj vlastné štátne zriadenie.

2. Aké tri špecifické vlastnosti vystihujú svet v tvojom príbehu? 

*Všadeprítomné boje, krviprelievanie a intrigy.
Ako som už spomínala, na ostrove prebiehajú boje o nezávislosť. Plus tam máme politickú korupciu, intrigy a boje o moc (veľmi aktuálne témy), občasné povstania, atď.

*Temnota.
Klišé slovo, ja viem. Obyvatelia nestíhajú liečiť svoje zranenia, poriadne sa spamätať a už sa zberajú ďalšie problémy. Okultisti a ich praktiky, rituálne (aj ľudské) obety či kanibalizmus predsa vymizli pred stovkami rokov! Otvárajú sa tajomné portály, cez ktoré prichádzajú démoni a temné bytosti, a to kvôli jedinému: vrátiť tvrdú porážku, ktorá im počas prvých vekov bola uštedrená.

*Usporiadanie spoločnosti...
...ktoré som skrátila do prvej otázky.

3. Kedy a ako si prišiel na myšlienku vytvorenia tohto sveta?

Ja vlastne ani neviem. Možno sa to stalo, no príde mi to ako by to bolo pre stovkami rokov. K jeho vytvoreniu ma inšpiroval citát Jimiho Hendrixa:
“When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.” 
alebo teda „Keď sila lásky prekoná lásku k moci, svet bude poznať mier.“


MIESTO NA INZERCIU:

Pretože mi mapky absolútne nejdú, 
hľadám nejakého schopného kresliča.
Na sume sa dohodneme.
Ak ste niekto takí, napíšte mi prosím
 do komentára emailovú adresu.
Ozvem sa Vám.

4. Aký vzťah má tvoja hlavná postava k svetu, ktorý si vytvoril/a?

Povedala by som, že neutrálny. Ako som už spomínala v predošlých častiach, dievča pôvodne menom Vivien sa po smrti dostane do iného sveta, reinkarnuje sa do tela Asdrye, obyvateľky Nîs'worthu, ktorú jej známi považovali za mŕtvu. Vivien/Asdrya si nepamätá z predošleho života ani vlastné meno, takže mnou vytvorený svet je jediný, ktorý pozná. Neposudzuje ho, pridáva sa hre, kto ovplyvní nadchádzajúce udalosti, bojuje s démonmi, skutočnými aj vnútornými. Hlavne s tými vnútornými.

5. Ako vnímaš proces hľadania informácií, ktoré sa chystáš zakomponovať do svojho príbehu? Zdá sa ti to zbytočné alebo tomu venuješ veľa času? 

Zdá sa mi to ako veľmi dôležitý aspekt môjho príbehu. Keby som nehľadala informácie napríklad o šerme alebo vojenskej stratégii, nevydala by som zo seba maximum na to, aby bol dobrý. 
Čerpám hlavne z internetu, ale mám knihy o psychológii, histórii, anatómii a fyzike (čudovali by ste sa, aké je to posledné dôležité :D).
Takže tomu venujem dostatok času. Ale možno by som mala ešte viac.

6. Existuje v tvojom svete mágia? Akú má podobu?

Existuje, je to niečo ako magma, hmota, ktorá prúdi hlboko v útrobách zeme a vyviera na povrch.
Touto hmotou sa plnia/potierajú rôzne predmety, ako sú medailóny, amulety, meče i nože, poprípadne sa pridáva do elixírov.
Je dosť dôležitá, podmieňuje mnoho udalostí, no je to skôr temná mágia, mágia krvi, nekromancia a ostatné. Čiže paladínov by sme žiaľ hľadali márne.


  • 7. KVÍZ PRE AUTOROV: Vyznáš sa v tradíciách a histórii vlastného sveta? 

7. 1. Odohrali sa v histórii nejaké dôležité udalosti, ktoré ovplyvnili aj budúcnosť tvojho sveta?

Bolo ich príliš mnoho. Otázne je, ktoré vlastne v príbehu spomeniem...
Už samotné báje a povesti o vzniku ovplyvňujú životy obyvateľov, 


7. 2. Ako by reagovali tvoje postavy, keby sa pri nich objavil človek z dnešnej modernej spoločnosti v džínsoch a s mobilom v ruke? 

Oh, that poor soul...
Myslím, že zaleží na tom, kto by ho našiel. Nejaký zodpovedný strážca by ho hneď na diaľku odpravil, kvôli abscencii Strážneho kameňa. Veď viete, jeden Strážny kameň cíti prítomnosť iného.
Mocní by ho nechali obesiť, bezpochyby by ho najskôr podrobili útrpnému právu, aby z neho vypáčili aj to, čo nie je pravdivé, ale bežní ľudia dobrého srdca a čistej duše by mu pomohli. Poskytli nocľah, krajec chleba a medovinu.


7. 3. Aké oblečenie nosia tvoje postavy?

To záleží na príležitosti, profesii, spoločenskom postavení a nadmorskej výške :)

7. 4. Akého vierovyznania sú tvoje postavy? Sú súčasťou nejakého kultu, veria vo vyššiu moc alebo sú to ateisti?

Na Nîs'worthe je sloboda náboženstva, čo je v porovnaní s nemilosrdnými zákonmi zvláštne. Vierovyznaní je viac, moje postavy (tie, ktoré budú vystupovať v deji, nie ľudia ako takí) uctievajú prevažne Stvoriteľa, duchov lesa, alebo sú to takpovediac nihilisti.


7. 5. Kto v tvojom svete vládne? Komu sa postavy podriaďujú? Musia rešpektovať nejaké pravidlá?

Na ostrove vládne uirlin [uirl = funkcia zodpovedajúca nášmu vojvodovi, in označuje superlatív], po slovensky by som to nazvala arcivojvoda (Nîs'worth je vlastne docela veľký ostrov, asi ako Veľké Británia, i keď tvarom pripomína skôr Island). Aktuálne je arcivojvodom Tørsai, ktorý je skôr bábkou kongregácie privilegovaných ako serióznym vládcom. Povedala by som, že ho viac zaujíma, ako dostať do postele čo najviac žien. Je to fakt kvítko, to vám poviem :D

2 časti sú u konca. Ak ste sa ešte nezapojili do projektu Zo zákuliasia príbehov, ešte to môžte napraviť :))


/obrázky:  tylerneyens, anotherwanderer, BertieBlain & tumblr



1 komentár :