stránky

22. 6. 2016

Zo zákulisia príbehov #5: Plot Bunnies


Už som sa zľakla, že Lyn a Moon na projekt Zo zákulisia príbehov zanevreli, ale máme tu novú časť. Piaty diel by som si vlastne medzi novinkami ani nevšimla, nebyť Adriána, nakoľko mám novinky zaplnené Game of Thrones citátmi z ⏩tohto blogu⏪.



Spisovateľské predsavzatia

Valentínsky špeciál

Obľúbená postava

Svet v tvojom príbehu



Najnovšia téma, číslo päť je: Plot Bunnies.
Čo je, sakra...
Teda, musím sa priznať, že som tento slovný zvrat nikdy nepočula a to píšem už pár rokov. Po asi desaťminútovom prehľadávaní rôznych serverov typu Urban Dictionary, som viac-menej pochopila. Malo by ísť o nápady na príbehy, ktoré vám znenaznajky škrtnú v mysli. Ako keď sa rozsvieti žiarovka. A vy ich jednoducho musíte využiť, keďže vám nedajú spávať. Ak som to správne pochopila.

Poďme sa teda vrhnúť na šesť otázok.



1. Máš nejaké plot bunnies popri hlavnom príbehu?

Nuž...veta nemám hlavný príbeh by bola asi najvhodnejšou odpoveďou. Projektu Asdryine cesty tmou sa síce venujem najväčšmi, ale za hlavný príbeh ho nepovažujem. Skôr za príbeh s najväčšou originalitou, potenciálom a najreálnejšou šancou na knižné vydanie.
Teda áno, mám. Niektoré som spomínala už v predošlých častiach Zo zákulisia príbehov. Šepot vetra, mapujúci udalosti a osudy obyvateľov skorumpovanej ríše Maurandus (asi pred rokom som úryvky z neho pridávala na Wattpad a ohlasy zneli nasledovne: síce čítatelia nič nepochopili, pretože som kapitoly naštopala informáciami, moja vetná skladba je skvelá a lexika naozaj ľúbezná :D), príbeh Tisíce Tieňov, ktorý znie na prvý pohľad temer rovnako, s tým rozdielom, že TT-čko je väčšieho rozsahu a kalibru, má hlbšiu myšlienku [ľudia pre rozbroje zabúdajúci na skutočné zlo i skutočné hodnoty a nechajú sa kropiť pomysleným krvavým daždom, ktorý v príbehu častokrát figuruje] a dej mám premyslený aspoň na päť hrubých x-stostranových kníh.

Potom tu máme Útočisko, prudko reálny a naturalistický príbeh (rozumej: so snahou o zobrazenie bez glorifikácie :D) o šialených ľuďoch s chorou mysľou, Jeho Veličetsvo kat, historický príbeh o tom, že priateľstvo môže byť niekedy viac ako láska, a dva projekty bez riadnych názov. Jeden o dievčati, ktoré počas spánku, snov cestuje do iných dimenzií a druhý, mnou označený pomyslenou nálepkou Fanfiction, hoci do tejto kategórie vôbec nespadá, príbeh o Jackovi Rozparovačovi. Áno, spravne, o Jackovi Rozparovačovi.


2. Čo robíš, keď ti napadne super námet na príbeh, ale nechceš ho hneď riešiť, lebo práve na niečom pracuješ?

Snažím sa ho zaradiť do jedného zo svojich už existujúcich príbehov (a moje príbehy sú potom zhlukmi podivných, niekedy protichodných myšlienok) a keď to nejde, poznačím si ho do mozgu, na podobné veci nikdy nezabúdam. Častokrát viem súvislé odseky, výroky a myšlienky naspamäť a otravujem nimi svoje okolie.


3. Vedela by si písať dva alebo viac príbehov naraz?

Neviem písať iba jeden príbeh. Vráťte sa k jednotke, tam máte vypísané jednotlivé príbehy, ktoré aktuálne píšem ak teda nepočítam jednodielovky alebo sa nevenujem poézii, v ktorej som poslednou dobou našľa zaľúbenie. Nesedí mi to, takto môžem vždy písať to, na čo mám náladu.


4. Kde si ukladáš nápady?

Do hlavy, of course, tam sa nestratia.


5. Aký je najšialenejší alebo najbizarnejší nápad, ktorý ti napadol na príbeh?

Každý môj nápad je istým spôsobom bizarný či šialený, zaleží na tom, ako to beriete. Keď som prvýkrát videla klip k pesničke Carousel od Melanie Martinez, zrodila sa vo mne túžba napísať o cirkuse pre ľudské monštrá. Potom som zistila, že podobný nápad zhmotnili tvorcovia American Horror Story do štvrtej série už spomenutého serálu a rozhodla som sa ho nepoužiť, aby som nepôsobila ako kopírka.


6. Aký príbeh by si v budúcnosti chcela napísať? Netreba nič konkrétne, len nejaké záchytné body.

O zombie apokalypse. Nejakú paródiu na svetové bestsellery, ktoré nemajú právo byť svetovými bestsellermi. Hororovú poviedku o upíroch a vlkolakoch. A to najlepšie nakoniec; Elysium, historicko-fantastický príbeh o čarodejníckych procesoch.

A čo Vaše Plot Bunnies?

♛ Veľa spisovateľských úspechov želá
-ζωή

3 komentáre :

  1. *brofist* Ja tiež ani netušila, čo to chce byť. A úplne ma dostal príklad z Urban Dictionary :D
    Máš toho dosť veľa rozpracovaného. Teším sa, až to všetko dokončíš (alebo mi dáš prečítať :D) (myslím tie, čo nie sú na wattpade).
    Úprimne ťa obdivujem za to, že si dokážeš zapamätať toľko vecí. Ja by som na to zabudla. Ak by som chcela byť metaforická, tak napíšem, že moja myseľ je ako obrovský labyrint, v ktorom sa náhodne teleportujem na rôzne miesta a nie vždy sa vrátim na to isté - to znamená, že niekedy si spomeniem, ale väčšinou bohužiaľ nie. A potom mi ostane iba zúfalý pocit, že som zabudla niečo úžasné a mala by som si spomenúť, ale nikdy sa mi to nepodarí. Je to strašne štvúce.
    Moje plot bunnies? Vždy si musím zapísať každú myšlienku, ktorá mi k tomu napadne. Najradšej by som to hneď začala písať, ale vždy sa zastavím, lebo by som mala písať niečo iné :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty máš tých nápadov fakt dosť a pritom, aké majú všetky zaujímavé myšlienky... uf, asi by som toho toľko nestíhala. Čo píšeš celý deň každý deň? :D
    A zase hlava je dobrá vec, pamätá si toho veľa, ale ako na tú potvoru, určite by som zabudla na niečo dôležité práve v momente, kedy by som to potrebovala, takže pokiaľ môžem, radšej si veci zapisujem :D
    Tvoja hlava je asi jediná, kde sa nápady nestratia. Máš to fakt super :D teraz ti určite veľa autorov závidí :D

    OdpovedaťOdstrániť