stránky

23. 10. 2015

Fantasy-maniaci všade, kam len oko dohliadne

Teta Moon Rains zdraví všetkých fantasy-maniakov a želá im do života všetko dobré. Len tak na úvod. Lebo tento článok sa týka práve Vás.

Možno si práve vravíte, o čom je, preboha, tento krátky článok. Vec sa má tak, že sa poslednou dobou na každom rohu stretávame s výrazom fantasy-maniak (alebo fantasymaniak a fantasy maniak, veď na tom nezáleží). Vtipné je, že sa títo maniaci často ani len netušia, o čo to fantasy vôbec je. Keď sa ich na to spýtate, povedia Vám, že fantasy je knižný žáner. A keď sa ich popýtate na obľúbenú fantasy knihu, spomenú akurát tak Mesto kostí či Hry o život (ak si niekto myslí, že Hry o život spadajú do tejto kategórie, nepomôže mu ani svätená voda). A vtedy by som sa najradšej zakopala. Alebo šla si po poriadne veľký nôž.

Aby ste si nemysleli, že týmto článkom len odháňam zlú náladu, to nie je pravda. No nestáva sa, že sa niekto nabúra do vášho živla, vystatuje sa a pritom nič nevie? Ako keď kvantového chemika poučuje človek, ktorý netuší, že hodnota spinového čísla je ±½ (a keď už to viem ja, znamená to, že je to základná informácia) alebo historika poúčame o Spartakovom povstaní.

Fantasy nie je len knižný žáner, taktiež je umeleckým žánrom. Zahŕňa filmy, umenie, spôsob obliekania...

Teraz neviem, či sa na týchto ľuďoch smiať, alebo ich ľutovať.
A vážne rozmýšľam, či je slovo "maniak" vhodné.

Aby som to zhrnula, prečítanie dvoch kníh od Cassaandry Clare z Vás fantasy-maniaka neurobí. No ak sa za neho považujete, skúste si odpovedať na pár otázok:
Koľko fantasy kníh, teraz myslím skutočné, pôvodné fantasy, nie young adult romance s upírmi, ste prečítali? A čo filmy, seriály? Hráte RPGčka? Čítali ste Eddu? Viete vôbec, čo to je? Kreslíte, píšete, tvoríte, živíte svojho ducha, hladného po veciach podobného typu?

Pretože ak nepoznáte rozdiel medzi goblinom a hobgoblinom, neviete, že drak s dvoma nohami nie je drak a meč, luk a dýka sú jediné zbrane, ktoré poznáte, nemáte najmenší dôvod sa pýšiť touto nálepkou. S fantasy idú ruka v ruke aj mytológia, história, stratégia a tvorivosť.


V dobrom zostávajte. Nech sú vaše meče vždy ostré a nech nad Vami hviezdy bdia.



9 komentárov :

  1. Super si to napísala. So všetkým úplne súhlasím, takéto veci ma dožierajú, aj keď sa sama nepovažujem za fantasy maniaka. Fantasy mám rada, to áno, ale neoznačila by som sa tak, je mi to proste a čisto blbé, keďže toho nepoznám až tak veľa a nevyznám sa tak, ako napríklad ty.
    Čo sa takýchto vecí týka, tiež nemám rada, keď sa niekto považuje za napr. obrovského knihomoľa, pritom prečítal tak Twilight a Hry o život. Alebo Potterheada, keď videl iba filmy a hovorí ako kráľ fanúšikov Harryho Pottera. Takže takto.
    P.S. Úžasný pozdrav na konci. Niekam si ho zapíšem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento článok sa dá aplikovať hocikde. Ja sa tiež za fantasy maniaka veľmi nepovažujem, pretože...neviem...ale týto ľudia ma dožierajú do nepríčetnosti.
      Kľudne, ale nezabúdaj, že naň mám autorské práva :D :D

      Odstrániť
    2. Neboj sa, vždy uvediem zdroj a spýtam sa ťa na súhlas. :D

      Odstrániť
  2. Keby som sa s takýmto človekom stretla, asi by som ho nemala veľmi rada, no nemám s takýmito osobnosťami žiadne skúsenosti. Čo sa mňa týka, označujem sa za fantasy fanúšika, čo znamená, že sa mi páči tento žáner, no rozhodne by som sa za fantasy-maniaka neoznačila, pretože: a) sa v tomto nevyznám dostatočne dobre, b) fantasy nie je jediný žáner, ktorý som si kedy obľúbila. Osobne by som za fantasy-maniaka označila človeka, ktorý je posadnutý fantasy, či už sa vyzná alebo nie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď vravím. O tom označení "maniak" by sa naozaj dalo polemizovať. No tak či onak, človek, ktorý prečítal iba Upírsku akadémiu o sebe nemôže povedať, že je posadnutý fantasy.

      Odstrániť
  3. Skvelý článok a hlavne pravdivý! Ja osobne mám veľmi rada fantasy ale zrovna za "fantasy maniaka" by som sa nikdy nepovažovala.
    A už keď spomínaš Hry o život.. ja tam zbožňujem, keď niekto povie "Milujem ten film, Hry o život navždy v mojom srdci. TRIBUTE!!" A keď sa spýtam, či čítal dotyčný knihu, tak sa na mňa pozrie ako na debila a čuduje sa, že je aj kniha taká :D a toto sa mi stáva docela často a nie len pri Hrách o život.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak toto sa mi ešte chvalabohu nestalo. Ja sa s takýmto typom "fanúšikov" stretávam hlavne pri HP.

      Odstrániť
  4. "človek, ktorý prečítal iba Upírsku akadémiu o sebe nemôže povedať, že je posadnutý fantasy." čo ak je ten človek posadnutý tou upírskou akadémiou a nezaujíma sa o nič iné? Podľa mňa upírska akadémia spadá pod fantasy a teda to z neho robí fantasy maniaka. Ja milujem ľudí, ktorí opovrhujú druhými za niečo takéto. Ži a nechaj žiť. Ja si naopak vážim každého kto povie, že miluje fantasy. Takých ľudí je stále menej a menej.

    ladyminimalism.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte raz: Fantasy nie je len knižný žáner...
      Človek posadnutý Upírskou akadémiou je človek posadnutý Upírskou akadémiou. K fantasy maniakovi má určite bližšie nadšenec mytológie.
      A kde som spomínala opovrhovanie? Nič podobného typu v článku neodznelo.
      Myslíš sa. Takých je stále viac a viac. Keby ich počet klesal, vydavateľstvá by nevydávali fantasy knihy a Bitka piatich armád by nestála milióny.

      Odstrániť