stránky

13. 7. 2015

Kam zmizla Aljaška | John Green

Anotácia:

Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?

Názov: Kam zmizla Aljaška
Pôvodný názov: Looking for Alaska
Autor: John Green
Pôvodný jazyk: angličtina
Počet strán: 224
Vydavateľstvo: Slovart (2013)
Filmové spracovanie: coming soon

Na Goodreads Aljašku ohodnotilo 576 110 ľudí, pričom 45% z toho, čiže 263 401 ľudí jej dalo 5* (hej, práve som to pozerala.) Prečo ja zas neviem precítiť jej "úžasnosť"?
Nie. Najskôr recenzia, výrok poroty potom.


Moje myšlienky po prvom prečítaní anotácie boli asi takéto:
Mapovanie životov nejakých tínedžerov? Aké...vzrušujúce. Dúfam, že každý postrehol sarkastický podtón.

A rovnaké myšlienky mi zostali aj po tom, ako som dočítala knihu. Ak by som mala zhodnotiť Aljašku jednou vetu, bola by to táto: Je to celkom obyčajný príbeh s neobyčajným podaním. Príbeh, ako slušný chlapec príde na novú školu, nájde si "zlú partiu" všetci dobre poznáme. Vlastne je to dosť otrepané. Existuje množstvo filmov a kníh s touto tématikou, takže keď vezmeme do úvahy originalitu, táto kniha nemá okrem dobre spracovaného konca dejovo čo ponúknuť.

Ďalší faktor, o niečo pozitívnejší je: taká ľahkosť, akou pán Green píše, vás tlačí do toho, aby ste celkovo zmenili pohľad na dané dielo, čo už sa tak často nevidí. Keď raz má kniha na nič dej, ani štýl písania to nenapraví. Poväčšinou. Chcela by som písať ako on. *závisť*

Niektoré citáty boli úžasné a hodné zamyslenia, mne sa páčil ten, čo môžete vidieť na obrázku ➛


Knižka mala málo strán, ale keďže som dej nepovažovala za dobrý a rozvinutý, výnimočne mi to nevadilo.
Protivila sa mi myšlienka robiť niečo, čo by som za normálnych okolností nerobil(a), aby som zapad(o)l(a). (áno, myslím alkohol a fajčenie.) Tak isto sa tu objavovali vulgarizmy. Na tom by nebolo nič výnimočné, veď vulgarizmy môzme nájsť aj v iných knihách, aj v mojej obľúbenej Piesni ľadu a ohňa. No keď vidím desaťročné dievča čítať Aljašku, bodne ma osteň znechutenia a ľútosti.

Slovenský preklad bol fajn, len trošku nerozumiem, prečo "Looking for Alaska" preložili ako "Kam zmizla Aljaška". České "Hledání Aljašky" sa mi zdalo na mieste. Viem, že je to v podstate to isté, ale...ale.

Postava Aljašky bola zaujímavá, trochu šľahnutá a veľa z jej myšlienok sa mi páčili. Naopak Miles ma v niektorých situáciach dosť štval, jeho myšlienky mi akosi nesedeli. (Aj keď mal skvelé meno :D)

Prepracovali sme sa k záveru, ani to nebolelo a netrvalo dlho. Rozhodla som sa hodnotiť knižky systémom (predošlé prepíšem) ako na Goodreads, čiže
★✩✩✩✩ ⇢ kniha sa mi nepáčila
★★✩✩✩ ⇢ bolo to OK
★★★✩✩ ⇢ kniha sa mi páčila
★★★★✩ ⇢ kniha sa mi naozaj páčila (v zmysle bola veľmi dobrá)
★★★★★ ⇢ bolo to úžasné, superlatív

A preto získava kniha Kam zmizla Aljaška FB  ★★✩✩✩.

Často sa ma pýtajú, či ma koniec dojal, či som plakala alebo niečo také. Možno to niekomu príde strašné, ale nie, koniec sa ma nijak nedotkol.


Poznámka: Môj vzťah k tejto knihe a recenzia je asi vo veľkej miere ovplyvnený mojím negatívnym postojom k realite, reálne knihy o tínedžeroch, láske, či romantike ma nebavia a nechápem, čo na Johnovi Greenovi všetci vidia.

20 komentárov :

  1. Chcela som si od Johna Greena niečo prečítať, ale Kam zmizla Aljaška to zjavne nebude :D
    Z tvojej recenzie usudzujem, že toto nie je nič pre mňa a ak si to aj náhodou prečítam, tak skoro to nebude. Ak vôbec.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre teba to nebude určite (v dobrom), keďže to nesadlo ani mne.
      No veď uvidíš. Skús Malazskú knihu padlých. Ja viem, že ti to vkuse vravím, ale fakt...

      Odstrániť
  2. Neviem prečo ale mňa Greenovky nikdy nelákali ani obsahovo a ani preto, že je to už proste všade. Možno keď už bude okolo toho útlm a nebude to mladšia generácia už poznať skúsim dáku ale no ako som písala okrem Na vine sú hviezdy ma nič obsahovo nezaujalo. Ani Na vine... nie je moc môj žáner ale tak vraj je to pekné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práveže ani mňa, ale povedala som si, že nebudem súdiť čo nepoznám.
      Čo sa týka TFIOS, videla som film a ten záver... vlastne to bola celkom irónia.

      Odstrániť
  3. Aha... Hodnocení docela nízké, no. Ale i tak bych si knihu ráda přečetla, John Green mě zatím nezklamal :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však jasné, nechcela som nikoho odradiť. Len píšem svoj názor.
      Hodnotenie je nízke, lebo...no...bolo to okej a nevidím v tom nič viac. Neberiem to tak, že je Aljaška podpriemerná kniha. Je to skôr taký zlatý stred.

      Odstrániť
  4. Já četla od Greena jen Hvězdy, ale právě ta lehkost a množství citátů se mi líbily. Ale také většinou moc netrpím láskou k "reálným knihám o teenagerech", jak píšeš. :D To radši trochu té krve, bojů a fantasy. Ale Aljašku bych si někdy přečíst chtěla, i když spíš v angličtině :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, krv a boj sú najlepšie, len škoda, že takých kníh je po slovensky a česky málo :(

      Odstrániť
  5. Už nějakou dobu si říkám, že sáhnu po knížce od Johna Greena, tvoje recenze mne navnadila, přestože dáváš knize nízké hodnocení :)
    Mimochodem, pěkný blog. :)
    Levandulová komnata

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Povedená recenze :) Od Grena jsem zatím četla jen Hvězdy, na jeho další knížky se chystám teď v létě :) Nechám se překvapit, jak se mi budou líbit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Ja radšej Hviezdy ani čítať nebudem :D

      Odstrániť
  7. Buuurn :D Konečne niekto, kto má na Aljašku rovnaký názor ako ja. Nechápem, prečo Greena všetci ospevujú, pretože píše viac než priemerné príbehy. Nehovoriac o tom, že by mala každá kniha mať svoje čaro a príbeh, tie Greenove akoby prešli cez kopirák.
    S tvojou recenziou úplne súhlasím a je veľmi dobre napísaná :)
    Zonia's Book World

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Taky celkem nechápu, co na tom autorovi všichni vidí -_-

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jé, Hledání Aljašky ve slovenštině. :) Někdy mi přijde zábavné, jak se ty knihy jmenují úplně jinak. :) Já zatím žádného Johna Greena nečetla, odradily mě Hvězdy nám nepřály, vážně nemám ráda hodně smutné knížky, takže nevím, jestli se do některé z jeho knih pustím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež veľmi nemsím knihy, ktoré hrajú na city. Sú ak Disneyovky...

      Odstrániť
  10. Pekná recenzia, aj keď sa nezhodneme - mne sa Alaska totiž veľmi páčila.:D Netvrdím, že sa mi páči konanie postáv alebo že ho schvaľujem, ale bolo reálne a Green píše tak, že sa mi dostal pod kožu.:D Inak môj obľúbený citát z knihy je We just use the future to escape the present.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno ten citát je tiež fajn, aj keď s ním nesúhlasím.

      Odstrániť